Skandalozno! Pupovčeve Novosti nagazile Tuđmana: Izvrijeđali i Kolindu

Autor: Dnevno

Novine srpske nacionalne manjine Novosti, bliske Miloradu Pupovcu, objavile su tekst u kojem su predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović optužili za laži.

Radi se o lažima koje imaju “toksične posljedice za najranjivije skupine” koje su “najčešće mete predsjedničinih laži.”

Prvo su u tekstu spomenuli Kolindino obećanje da će Hrvatska biti jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta. Novostima je također sporno i predsjedničino pozivanje na zajedništvo, dok je, kako tvrde, HDZ pokrenuo “predizbornu kampanju na temelju mržnje prema Srbima, Jugoslaviji i ‘antihrvatskim’ elementima u društvu.”

Izjavu Grabar-Kitarović o “samo jednoj vrsti jogurta” u komunističkoj Jugoslaviji vide kao pokušaj prikazivanja stanja u tom režimu gorim nego što je on zbilja i bio. Slično tumače i izjave da se tada nije smjelo izjašnjavati kao Hrvat. Spomenuli su i stav oko pozdrava “Za dom spremni”, koji je predsjednica promijenila nekoliko puta, jednom se opravdavajući lošim savjetnicima. Spomenuli su i “revizionističke stavove” hrvatske predsjednice po pitanju komunističkih i ustaških zločina te Bleiburga i Jasenovca.

Predsjednicu optužuju za laži i vezano za migrantsku krizu, posebno za njezine izjave u kojima brani hrvatsku policiju. Navodne napade na izbjeglice vide u kontekstu navodnog šireg predsjedničinog obračuna s “ranjivim skupinama”.

Kolindu Grabar-Kitarović u Novostima vide kao samo jednog od eksponenata hrvatske državotvorne politike, koja se, prema mišljenju autora, temelji na lažima. Predsjednica je tako, prema Novostima, autentični predstavnik hrvatske državotvorne politike.

“Unatoč svemu, Grabar-Kitarović ne predstavlja naročitu iznimku od matičnog političkog korpusa kad je riječ o lažima i onima protiv kojih su usmjerene. Radi se o univerzalnim značajkama ideologije nacionalizma. U hrvatskom ambijentu huškanje na zelene, žute i slične vragove kao podrivače hrvatske države, nasilje nad povijesnim nasljeđem, umjetna proizvodnja unutarnjih i vanjskih neprijatelja utemeljena na goloj laži, bili su devedesetih godina standardna uređivačka politika državotvornih tabloida i Ureda predsjednika Franje Tuđmana.




Njegova nasljednica ih dobrim dijelom reproducira, prakticirajući usput negiranje agresije na Bosnu i Hercegovinu ili kršenja ljudskih prava i medijskih sloboda u Tuđmanovoj Hrvatskoj. Jedina je razlika u granicama koje aktualna nositeljica predsjedničke funkcije iz dana u dan sve više pomjera. To joj omogućava i globalni politički ambijent koji lijepo korelira s nasljeđem njezinih ideoloških uzora u Hrvatskoj. Laž je opći princip hrvatske državotvorne politike, samo je u slučaju Kolinde Grabar-Kitarović poprimila posebno nakaradnu formu”, pišu  Novosti u najnovijem broju u tekstu o predsjednici Grabar-Kitarović.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.