Foto: Damjan Tadic / CROPIX

SKANDAL U PLENKOVIĆEVOJ VLADI: Dva ministra mjesecima se svađaju! Sada slijede novi problemi

Autor:

Nakon što se sastao s liječničkim organizacijama ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je da će o pitanje njihovih zahtjeva o donošenju strukovnog kolektivnog ugovora, ali i posebnog zakona o plaćama liječnika pokušati uvrstiti na sjednicu užeg kabineta vlade po hitnom postupku. Na sastanku s predstavnicima Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatske liječničke komore govorilo se o odluci Vrhovnog suda prema kojoj liječnici kod obračuna prekovremenih sati imaju pravo na sve dodatke za posebne uvjete rada, odgobvornost i zdravstvene titule, kao i za redovni rad. Radi pogrešno obračunatih prekovremenih sati pred sukovima je oko 4000 tužbi, a među njima je i 800 pravomoćnih presuda u korist liječnika. Reosrni ministar stava je da se novac za pogrešno obračunati prekovremeni rad mora pronaći, a procjenjuje se da će za to biti potrebno oko 1-1,5 milijadi kuna, i baš tu dolazi se do problema jer novca u proračunu naprosto nema. “Tu brojku nitko ne zna, spekulira se da je to 1-1,5 milijarda kuna.

Mi ćemo zatražiti od svih bolnica da izračunaju koliko bi to bilo po svakoj kući pa ćemo zbrojiti. Toga novca u proračunu u ovom trenutku nema ali ako je takva presuda Vrhovnog suda, tražit će se rješenje u nekom vremenskom roku”, rekao je ministar zdravstva dodajući kako Ministarstvo još nije službeno dobilo odluku Vrhovnog suda, ali ona je po Kujundžiću zbroj djela i odluka prethodne vlade. I dok Kujundžić tvrdi da se novac mora naći, baš kao što je prije desetak dana tijekom štrajka prosvjetara tvrdila ministrica Divjak, ministar financija Marić upozorava da u proračunu nema skrivenog novca za zdravstvene djelatnike. “Normalno, ako to ima određene financijske reperkusije na državu znamo kako to ide”, rekao je ministar uoči užeg kabineta Vlade, upitan hoće li se odluka Vrhovnog suda odraziti na državni proračun. Osim što mora namaći novce za liječnike, ministar Marić, a time i premijer Andrej Plenković nakon štrajka prosvjetara pred čijim su zahtjevima popustili suočeni su i sa drugim sindikatima javnih i državnih službi koji posljednjih dana najavljuju da će krenuti stopama profesora i učitelja.

Kao što je naš portal ranije pisao Sindikat policije, primjerice, objavio je da je prevaren te najavio da će ukoliko Vlada hitno ne poveća koeficijent policajcima požaliti već za Božić, Novu godinu i Tri kralja kada će granična policija ući u bijeli štrajk. Policajci su prema riječima sindikata najpotplaćenija radna snaga u javnim i državnim služabama, a policajac s 20 godina staža sa svim dodacima ima plaću manju od 6 tisuća kuna, i baš zato spremni su na sve te će ukoliko doista ostvare svoje najave u Hrvatskoj stvoriti kaos.

Nezadovoljstvo ne kriju niti sindikati pravosudnih policajaca, a njima valja pridružiti i carinike te liječnike i medicinske sestre. Svima njima uspjeh nastavnika poslužio je kao motiv za inzistiranje na povećanju koeficijenata koje su nastavnici izborili štrajkom. Zanimljivo, ove posljednje nesuglasice između Marića i Kujundžića zapravo su dio kontinutiteta, a dobro upućeni svjedoče da je ministarski dvojac mjesecima u sukobima. Verbalnim obračunima ministara mogli su svjedočiti i građani, pa su se tako posljednji put javno sukobili zbog novih poreznih nemata.

Kujundžić je naime kroz prijedlog posebnog poreza na duhan i cigarete kanio nabaviti dodatna financijska sredstva za prezaduženi zdravstveni sustav, što Mariću nije nimalo prihvatljivo, jer strahuje od rasta sive ekonomije, ali i pada prihoda proračuna. S druge strane, Kujundžić je ovom metodom nastojao riješiti probleme u svojem resoru, koji je ionako pred kolapsom. Međutim, u Marićevom resoru s ovim Kujudnžićevim idejama odbili su se složiti, pa je tako ministar financija svojedobno konstatirao da će Vlada o najavljenom poskupljenju zauzeti stav kada za to dođe vrijeme, no dodao je i kako je on više sklon poskupljenju kutije cigareta za dvije, najviše tri kune.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.