SCREENSHOT: N1

SKANDAL! DOKTOR GOLUŽA UPOZORAVA: Poznati akademik ‘minira’ mjere Beroševa stožera

Autor:

Poznati hrvatski liječnik doktor Trpimir Goluža progovorio je o akademiku Kusiću te se priupitao zašto dotični minira nacionalni Stožer civilne zaštite.

”Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite održanoj 17.03.2020., predsjednik Stožera Davor Božinović najavio je odluku o ograničenju kretanja starijih osoba. Rekao je: “Učinit ćemo sve da oni stariji bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje domove. To je posao s kojim ćemo krenuti odmah”. Tu izjavu, na istoj konferenciji za novinare, dodatno je osnažio ministar zdravstva Vili Boroš. Apelirajući na starije građane i kronične bolesnike da ostanu u kućanstvima i izlaze samo u slučajevima nužde, obećao je da će se Stožer i društvo pobrinuti da starije osobe i kronični bolesnici dobiju sve što im je potrebno.

Danima su mnogobrojni mediji upozoravali cjelokupnu hrvatsku javnost da se u cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom izbjegavaju svi nepotrebni izlasci iz okrilja vlastitog doma. Posebno su pri tome naglašavali iznimno visok rizik za starije osobe i gotovo ih molili da se klone svakog nepotrebnog socijalnog izlaganja i kontakta.

A onda, pet dana nakon konferencije Nacionalnog stožera, u jeku borbe protiv epidemije koronavirusom, televizija nam je zorno prikazala kako preporuku Nacionalnog stožera poštuju u državnom vrhu.
Zbigecani akademik Zvonko Kusić kao dio svite premijera Plenkovića prošetao se potresom ranjenim zagrebačkim Gornjim gradom.
Pri tome se ne pridržavajući propisane socijalne distance i povremeno ne noseći masku na nosu i ustima. Time je iskazao nepoštivanje Nacionalnog stožera, ali i ugrozio ne samo svoje već i premijerovo zdravlje.

Najvjerojatnije akademik nije kronični bolesnik, no obzirom da je duboko u 8. desetljeću života sigurno je stariji građanin. Liječnik, akademik, bivši dekan medicinskog fakulteta, ravnatelj KBC-a, predsjednik HAZU-a, čovjek čiju je mudrost prepoznao i premijer Plenković i imenovao ga svojim posebnim savjetnikom za društvene djelatnosti protivno uputama Stožera civilne zaštite posve je nepotrebno izišao iz svog doma. Vjerojatno duboko emocionalno potresen potresom, napravio je kardinalnu grešku i poslao lošu poruku širokoj javnosti: “Ja smijem ono što branimo drugima!”, zaboravljajući da bi svojim ponašanjem trebao biti primjer drugima. Tim više jer je liječnik koji savjetuje premijera o odgovornom društvenom ponašanju.

Cjelokupna hrvatska javnost, s punim pravom, drži neodgovornim i sebičnim ponašanje pojedinaca koji u vremenu korone ne uspijevaju apstinirati od određenih aktivnosti na svježem zraku: šetnje, vožnje biciklom, igranja u parku, druženja s prijateljima… Bez iznimke ih osuđuje jer je jasno da nas takvo ponašanje može dovesti do tragičnog talijanskog scenarija epidemije koronavirusa. Zato se mnogi i zalažu za strogo kažnjavanje tih nepromišljenih pojedinaca.

Upravo takvo ponašanje prisililo je Nacionalni stožer da donese odluku o ograničenom kretanju cjelokupne populacije i uvede posebne dozvole za kretanje. Možda bi bilo dobro, da paralelno s izdavanjem dozvola, Nacionalni stožer odredi izričitu zabranu kretanja akademiku Kusiću i uputi ga na rad od kuće i on line savjetovanje premijera. Bilo bi to korisno kako za akademika, tako i za sve nas ostale”, poručio je doktor Goluža.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.