fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

SJEDNICA VLADE BEZ ŠEFA PLENKOVIĆA: Medved sjeo u njegovu fotelju, donesena važna odluka o plinu

Autor: M.P.

Danas se održala sjednica Vlade, a njome prvi put nije predsjedao premijer Andrej Plenković s obzirom na to da je ponovno boluje od koronavirusa.

Sjednicu Vlade zato je vodio ministar branitelja Tomo Medved.

Na dnevnom su redu su bile važne točke kao što je dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti te izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi, Zakona o poljoprivredi (EU) te Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Vlada je izmijenila i dopunila i Uredbu o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata te donijela odluku o povećanju proizvodnje prirodnog plina u Republici Hrvatskoj.


Tomo Medved je održao uvodno obraćanje.

“Članovi Vlade poštivat će preporuke HZJZ-a zbog kontakata s premijerom Plenkovićem koji ima koronavirus”, rekao je na početku Medved.

“Bilo je puno aktivnosti predsjednika i članova Vlade,  u petak navečer dogodila je jedna od većih željezničkih nesreća, izražavam sućut obiteljima preminulih. Čim se dogodila nesreća na teren su izašle sve žurne službe, premijer je zajedno s ministrima odmah došao na mjesto nesreće. Nekoliko riječi vezane za cijene naftnih derivata, Vlada je donijela uredbu o utvrđivanju najviših cijena, prvi put se uredbom definirala najviša maloprodajna cijena ukapljenog plina. Nekoliko riječi o paketu mjera, odnosi se na ublažavanje rasta cijena električne energije za kućanstva, javni i neprofitni sektor i poduzetništvo. Ograničili smo cijene osnovnih životnih namirnica. Novi paket mjera karakteriziraj to što je snažan, pravedan i sveobuhvatan”.

Osuđujem poruke mržnje koje su poslane s prosvjeda pred HDZ-om, rekao je Medved.

“Policija je privela maloljetnika koji je imao boce lako zapaljivom tekućinom, bengalku i nož. U odnosu na njega policija provodi kriminalističku istragu te će se utvrditi hoće li se događaj kvalificirati kao kazneno djelo terorizma. Kada je osnovni cilj prosvjeda širenje mržnje, to je neprihvatljivo. Za kraj, čestitam ministru Ivanu Paladinu i supruzi koji su treći puta postali roditelji”, rekao je Medved.

Sav plin proizveden u Hrvatskoj ostaje u Hrvatskoj

Vlada je na redovnoj sjednici izmijenila i dopunila Uredbu o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata te donijela odluku o povećanju proizvodnje prirodnog plina u Hrvatskoj.
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović objasnio je da se izmijenjenom i dopunjenom Uredbom sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj proda HEP, a on dalje sukladno odluci vlade po cijenama koje su prihvatljive hrvatskom gospodarstvu hrvatskim institucijama poput bolnica vrtića škola i svih onih institucija kojima je plin potreban u Hrvatskoj.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.