ilustracija/screenshot youtube

Sjećate li se njega? Bivši političar, spominjan zbog malverzacija! Evo gdje je danas

Autor:

Hrvatska javnost godinama nije čula za Ivana Brezaka, kako i bi kada je dotični političkim vodama vedrio i oblačio devedesetih godina, no imajući u vidu smjer kojim je nastavio graditi karijeru može se reći da je posve nepravedno što je javnost za informacije o njemu zakinuta. Informirala je javnost o Brezaku svojedobno kao novinarka kultnog Vjesnika Nataša Zečević, a tom je prigodom postavljeno i niz zanimljivih pitanja, među ostalim i ono je li Brezak prebacio 830 tisuća maraka iz Zagrepčanke preko Slovenije na privatne račune.

Naime, u Brezakovoj biografiji krije se i detalj da je bio predsjednik uprave Zagrepčanke, a protiv njega je davne 1998. godine u Sloveniji pokrenuta istraga zbog sumnje da je oprao preko 400 tisuća eura, temeljem čega se protiv dotičnog vodio i proces na zagrebačkom Općinskom sudu. ”Sve sam zaboravio”, tvrdio je u razgovoru za u međuvremenu propali Vjesnik Brezak, a u istom mediju pisalo se kako se slovenska istraga odnosi na period od 1996. do 1998. godine, kada je Brezak rukovodio Zagrepčankom, koja je završila u stečaju, a Zagrepčanka je pak napravila dug prema vinkovačkoj Krmi od 32 milijuna kuna. Nije zgoreg spomenuti kako je vlasnik Krme Ivan Radošević istodobno obnašao dužnost predsjednika Nadzornog odbora Zagrepčanke. Slovensko državno tužiteljstvo navodilo je da je Brezak oprao novac preko četiri tvrtke kojima je bio vlasnik ili direktor, a jedna od njih bila je u Dublinu.

”Slovensko državno tužiteljstvo tereti Brezaka da je 31. srpnja 1996. u ime irske tvrtke Biem Trade u Novoj Ljubljanskoj banci u Krškom otvorio nerezidentni račun na koji je, po nalogu hrvatskih tvrtki Mondi novine, I.M.B. i Constanter, prebačeno 832.279,55 njemačkih maraka.

Tvrdi se i da je Brezak zloupotrijebio bankarski sustav Slovenije jer je transfer novca obavljen temeljem krivotvorenih poslovnih lista, odnosno računa koje je Biem Trade neutemeljeno ispostavljao tvrtkama Mondi novine i Constanter. Tužiteljstvo se poziva i na činjenicu da ispostavljeni računi nisu bili specificirani, a Brezak je novac s računa Biem Tradea prebacivao na privatne devizne račune.

U sve su, čini se, umiješani i Grad Zagreb i Zagrepčanka jer je tvrtka Mondi novine izdavala časopis »Moj Zagreb« koji je financiralo tadašnje gradsko poglavarstvo. “Za tiskanje časopisa Grad Zagreb dao je gotovo pet milijuna kuna”, pisala je novinarka Zečević.

U međuvremenu, napušta političke vode i okreće se privatnom biznisu. Postaje tako hrvatski zastupnik tvrtke B&O. Riječ je o najekskluzivnijoj tehničkoj opremi, od televizora, sve do telefona i glazbenih linija čija je cijena višestruko veća od svih ostalih dostupnih na tržištu. Zanimljivo, Brezak je zatim zastupstvo s trgovinom smještenom u zagrebačkoj Gajevoj ulici prodao prepustivši ga time Gordanu Zadri. Riječ je o još jednom samozatajnom poduzetniku respektabilne biografije, u kojoj među ostalim stoji da je vlasnik tvrtke Navis marine, koja je pak zastupnik jahti Azimut, a od prošle godine Zadro je i suvlasnik splitskog Croatia Boat Showa.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.