pxhere

Sjećate li se djevojke optužene za podmetanje požara kraj Brguda? I dalje je drže u pritvoru!

Autor: Marin Vlahović

U ponedjeljak 23. listopada, istražna sutkinja Županijskog suda u Zadru Dijana Grancarić produljila je pritvor 25-godišnjoj Josipi Ž. osumnjičenoj za podmetanje požara u selu Brgud prošloga kolovoza. Nakon te odluke ispred suda pred novinare je stao njezin odvjetnik Mate Knezović koji je medijima poslao dramatičnu poruku: “Protiv moje se klijentice vodi kafkijanski proces. Po logici kojom su se vodili policija i Državno odvjetništvo, a toj logici se nažalost priključila i sutkinja, svatko od nas građana bi se moga naći iza brave.”

Također, Knezović je optužio sud te Državno odvjetništvo i za eklatantno kršenje ljudskih prava njegove stranke te naglasio da nije ispunjen niti jedan od zakonom predviđenih razloga za daljnje zadržavanje osumnjičene u istražnom zatvoru. Na samom ročištu nije se pojavio nitko iz Državnog odvjetništva, a nije dostavljena ni medicinska dokumentacija o psihijatrijskom tretmanu i vještačenju osumnjičene.

Knezović smatra kako je primijenjeno tzv. Inkvizitorsko načelo jer je sutkinja u isto vrijeme bila i sudac i tužitelj, odnosno protustranka osumnjičene. Bez medicinske dokumentacije sutkinja osumnjičenu i dalje drži opasno po okolinu.

Roditelji Josipe Ž. obratili su se i Hrvatskom helsinškom odboru koji je nakon ispitivanja slučaja poslao javno upozorenje u kojem navodi sljedeće:

„Tvrdnja o podmetanju požara je suspektna. Postoji sumnja da je policija primijenila silu kako bi je natjerali da potvrdi njihovu tezu, a takvi postupci predstavljaju ugrožavanje temeljnih ljudskih prava. Postoje i opravdane sumnje o zloporabi psihijatrije protiv integriteta osobe.“

Prema mišljenju odvjetnika Knezovića, vrlo je diskutabilna i kvalifikacija o zločinu iz mržnje. Rekao je da se tu „radi o pokušaju da se zamagli istina o piromanskom teroru kojem je prošlog ljeta bila izložena Hrvatska. „Dok se mrcvarenje moje stranke nastavlja na temelju jednog posve dvojbenog „dokaza“, hrvatska javnost više nema pojma ni o jednom od „hrabrih delija“ koji su ljetos haračili diljem Dalmacije. Ne zna se ni tko su ni gdje su?!? Izjednačavanje krivnje je opsesivna i trajna potreba istih onih snaga koje godinama i danomice rade i na razvodnjavanju istine o Domovinskom ratu. Krivotvorenjem naše prošlosti, oni rade na dekonstrukciji naše budućnosti – zaključuje Knezović.

Ako ovaj slučaj promatramo potpuno apolitično te pokušamo biti krajnje objektivni, ne možemo osjećati ništa manje od zgražanja nad ovakvom odlukom i cjelokupnim procesom. Psihički bolesnu djevojku, nakon navodnog podmetanja požara i to „iz mržnje“, doslovno je progutao mrak i ona već mjesecima trune u istražnom zatvoru, kao da se radi o najgorem zločincu i ubojici. S druge strane, osumnjičenici iz slučaja Agrokor, koje se tereti za teške malverzaciju u poslovanju, pušteni su odmah na slobodu, dok je notorni Tomislav Horvatinčić oslobođen krivnje.




Priča o pravosuđu kao karcinomu hrvatskog društva ima dva kraja. S jedne strane imamo ubojice, kriminalce i lopove na slobodi, a s druge nesretne, da ne kažemo potpuno nedužne (ima i takvih) osobe u zatvoru. Boravak u zatvoru je skup, ali sloboda je izgleda još skuplja jer je samo najveći krivci mogu platiti.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.