Sistematski iz pakla: ‘Doktor je tražio da se skinem i polugola odgovaram na njegova pitanja!’

Autor: Orhidea Gaura

Kakva je slika zdravstva danas u Hrvatskoj pročitajte u pismu koje nam je uputila jedna mlada djevojka koja opisuje kakve je sve neugodnosti doživjela na običnom sistematskom pregledu u jednom zagrebačkom Domu zdravlja, od toga da je za test inteligencije trebala odgovoriti na pitanje gdje joj tata radi do toga da ju je 60-godišnji doktor pola sata držao u ordinaciji odjevenu samo u gaćice te je praktički gola morala odgovarati na njegova pitanja.

U redakciju Dnevno.hr-a javila se jedna mlada čitateljica (podaci poznati redakciji) ogorčena tretmanom kakav je dobila prilikom običnog sistematskog pregleda, koji je, da stvar bude još bolja, morala i platiti, iako uredno plaća zdravstveno osiguranje. Pročitajte i procijenite sami kakva je slika hrvatskog zdravstva:

Prilikom obavljanja standardnog sistematskog pregleda za Uvjerenje za zapošljavanje uvjerila sam se u mizerno stanje Hrvatskog zdravstva ili bolje rečeno ponašanje „naših“ doktora.
Ti osnovni pregledi zapravo traju toliko kratko da nitko, pa ni najveći stručnjak u tako kratkom vremenu ne bi ništa utvrdio a kamo li dao dijagnozu. I dok ti pregledi traju toliko kratko, čekanje doktora, pošto je svaki pregled kod drugog, traje jako dugo! Kad sam na primjer došla na red za pregled kod „specijalistice“ za vid imala sam osjećaj da sam prije izašla nego što sam uopće ušla. Činilo mi se da sam bila unutra ni trideset sekundi. Sjećam se samo da sam čitala brojeve dok je ona razgovarala sa ostalih pet ljudi koji su bili u sobi i da sam gotovo počela vikati te brojeve jer sam htjela da obrati pažnju na mene. Nakon toga sam išla na psihološko testiranje a moje je razočaranje samo raslo. Nakon što je doktorica ispravila moj test pozvala me unutra i postavila mi nekoliko pitanja za koja ja zbilja ne znam kakve veze imaju sa mojom inteligencijom, a pitanja su bila tipa: „Gdje ti tata radi?“. Stvarno bih voljela kad bi mi netko mogao objasniti kakve veze ima moj IQ sa tim gdje mi tata radi?
Kao što sam već rekla moje je razočaranje raslo, ali zadnja soba mi je bio najveći šok. Nakon svih obavljenih pretraga otišla sam kod doktora koji treba napraviti opći pregled i pogledati sve nalaze.
Doktor je bio stariji, oko šezdesetak godina i sa njim je bila jedna mlađa sestra. Rekli su mi da se skinem u gaćice i kad sam izašla u grudnjaku, gaćicama i čarapicama pošto je ipak zima doktor mi je pojasnio da trebam ostati samo u gaćicama. Nakon što sam se skinula, medicinska me je sestra ispitivala standardna pitanja. Meni je naravno bilo užasno neugodno i cijelo sam si vrijeme vrtila u glavi pitanje zašto nisam mogla obučena odgovoriti na ta silna pitanja umjesto da ovdje praktički gola sjedim pred njima i odgovaram?? Nakon toga mi je doktor provjeravao disanje pa je pipak od instrumenta stavio direktno na moju sisu! S obzirom da nemam velike grudi moje mu grudi definitivno nisu smetala da mi posluša pluća ni sa grudnjakom, a zbilja ne razumijem kako je to mislio poslušat kroz sisu. Misleći da je tu vrhunac moje neugodnosti, gledala sam samo kroz prozor dok je on to tako „stručno“ izvodio, osjećajući se pri tom potpuno bespomoćno i jadno. Bila sam na dosta sistematskih i nikada nisam morala kod doktora opće prakse skinuti grudnjak ali očito je ovaj to smatrao neophodnim. Nakon toga sam i dalje tako gola morala raditi čučnjeve okrenuta prema njemu i penjat se i spuštat na prste, naginjat i savijat a da ne govorim da sam to sve izvodila pored prozora.
Kad čovjek već mora platiti taj pregled ne bi li bilo dobro da stvarno dobije valjanu uslugu, a ne da baci novac na tu pustu „proformu“ koja se mora obaviti? Ne bi li također bilo za očekivati neku razinu poštovanja? Vjerujem da svi doktori nisu takvi i da u svakom žitu ima kukolja ali sve češće nailazim na takve primjere koji mi samo blate sliku o njima. Iako bih najradije potisnula i ne mislila na ovo odlučila sam to podijeliti kako bih spasila svoju djecu a pogotovo kćerke od ovakvih „tretmana“ i bolesnika. Odlučila sam da neću šutjeti i podnositi to tražeći opravdanje za radnje koji se ne mogu opravdati.
Za kraj bih poručila nadležnim tijelima za zdravstvo da se pozabave sa svojim doktorima s kojima se definitivno netko treba pozabaviti kako bi napokon prestali misliti da mogu raditi što žele. Također bi im poručila da revidiraju i cijene zdravstvenih usluga jer mi nije jasno kako sam ja za tu uslugu u domu zdravlja u Zagrebu platila 300,00 kuna, a moja kolegica za taj isti papir u domu zdravlja u Ivanić Gradu treba izdvojiti 450,00 kuna.

Autor:Orhidea Gaura
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.