ŠIROM OTVORITE OČI: Istraživanje otkrilo! Koja je kupovna šunka najbolja i što se sve u njima krije?

Autor: dnevno.hr

Potraga za idealnom šunkom, u brojnim je obiteljima diljem Hrvatske krenula, a za razliku od sretnika koji imaju priliku posegnuti za domaćom šunkom, mnogi su uoči Uskrsa ipak primorani u mesnicama, ili pak trgovačkim lancima kupiti ovu delikatesu. A u pogledu kupnje, tradicionalno na tržištu se nudi bezbroj opcija od tradicionalne dimljene šunke, do šunke u ovitku, osim toga gurmanima je na raspolaganju kupnja šunke sa kožom, ali i bez kože, a nude se i delicije poput šuke od crne slavonske svinje, ili pak domaće zagorske šunke. Osim toga, šunke variraju i po kilaži, ali i po cijenama koje sežu od skromnih 35 kuna po kilogramu pa sve do 80-tak kuna za cijenu kilograma.

Mesar sa zagrebačkog Dolaca s kojim smo razgovarali tvrdi kako su za nadolazeći blagdan pripremili preko tisuću šunki, a očekuje kako će prodaja porasti za Veliki petak. Prema njegovom iskustvu, najviše se prodaje klasična dimljena šunka. Kako navodi, osim šunke, dio građana rado se odlučuje i za kupnju suhog vrata, ili pak dimljene plećke, a cijene tih proizvoda nešto su povoljnije pa su isti samim time građanima dostupniji, no cijenama usprskos, naš sugovornik tvrdi kako su građani tradiciji kada je šunka u pitanju ipak naklonjeni. Ono što domaći mesari s kojima smo razgovarali savjetuju kupcima jest da se usprkos razlici u cijeni odluče na kupnju domaće šunke, slijedeći onu manje je više. Kako kažu, domaće šunke tradicionalno su dimljene, pripremljene od buta, a u pravim, domaćim šunkama nema aditiva, i dodataka koje u svoje proizvode ubacuju industrijski proizvođači.

Prava, domaća šunka napominju domaći proizvođači nije prethodno termički obrađena, za razliku od industrijskih pa valja imati na umu da se samim time dulje kuha, a uz to savjetuju da ukoliko ste se odlučili za domaću šunku istu ostavite prije kuhanja nekoliko sati u hladnoj vodi, a poslije kuhanja ostavite je da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala. U kontekstu šunki valja podsjetiti i na istraživanje koje je svojedobno provedeno na 24 sata, pa se tako na ovom mediju savjetuje da u slučaju kupnje šunke u vakumiranom pakiranju, ipak birate one čiji je presjek vidljiv. Sve što je zarolano, ili zatvoreno može rezultirati neugodnim iznenađenjem kada proizvod otvorite.

”Prosječan komad buta, od kojega se rade i šunke ima između 17 i 20 posto bjelančevima, a ako je k tome bez kože i masnog tkiva, bjenalčevine će biti između 20 i 22 posto”, rekao je te prigode doktor Dario Lasić voditelj Labaratorija za kemijske analize hrane Zavoda Dr. A.Štampar. Prema istom istraživanju, najveći udio bjelančevina imala je Ravlićeva te Kudelićeva rolana šunka. Slijedi je dimljena lopatica iz Kauflanda, dok su prema tom istraživanju najmanje bjelančevina imali proizvodi iz Lidla, rolana šunka proizvođača PPK te Pikova šunka. Analizom poifosfata oktiveno je da toga aditiva u svim šunkama ima previše, a najviše ga je bilo u PPK-ovoj šunki. Riječ je o aditivu koji se koristi i kao tehnika navlačenja vode u meso kako bi ono bile teže, a samim time i skuplje. Prema analizi najviše vode ima Kudelićeva šunka, ali ona ima visoke bjelančevine, što je poželjno.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.