Screenshot

Široka mreža ministrice Žalac! Zbog afere Mercedes mogao bi pasti i najmoćniji ministar

Autor:

Plenkovićeva miljenica, i ministrica regionalnog razvoja, utjecajna Slavonka Gabrijela Žalac posljednjih tjedana ne silazi s naslovnica. Oblak prašine već je počeo prikrivati prometnu nesreću koju je prouzročila vozeći automobil s neispravnom vozačkom dozvolom, a na vidjelo je dospjela nova afera, s Mercedesom koji je ovjekovječen pred njezinom obiteljskom kućom u Vinkovcima.

No, čini se kako je ovo priča u koju je ministrica, slučajno ili ne, spletom okolnosti uplela i druge predstavnike hrvatske politike bliske sa šibenskim poduzetnikom Josipom Stojanovićem Jollyjem. Naime, dotični je u srijedu pokušao objasniti svoj odnos s ministricom Žalac te je tijekom opsežnog izlaganja spomenuo i SDP-ova nekadašnjeg ministra financija Borisa Lalovca, ustvrdivši kako mu je ovaj najviše pomogao u dobivanju kredita HBOR-a za njegov 175 milijuna kuna vrijedan hotel Olympia Sky u Vodicama.

”Kredit sam dobio, ali ga nisam koristio, nego u cijelosti vratio, jednokratno, jer sam kod poslovnih banaka dobio još povoljnije uvjete. S time da sam HBOR-u morao platiti i 0,8 posto naknade za obradu kredita i jedan posto za prijevremeno vraćanje. Kredit je odobren u vrijeme SDP-ove vlasti i najviše mi je pomogao ministar Boris Lalovac, koji je shvatio da sam uredan i da izvršavam svoje obaveze. Svaka mu čast i hvala mu na tome”, poručio je šibenski poduzetnik u razgovoru za Tportal.

Priča intrigantnu dimenziju dobiva onoga časa kada se oglasio Lalovac koji pak tvrdi kako mu nije jasno radi čega ga Jolly hvali jer mu kredit nije odobrio, niti ga osobno poznaje. ”Moguće je da je on predao zahtjev HBOR-u dok sam bio ministar financija, ali predati zahtjev i odobriti kredit nema veze jedno s drugim. Kredit mu je odobren kad je Zdravko Marić postao ministar”, objasnio je bivši ministar također za Tportal.

Lalovac je inače ministarsku dužnost obnašao u periodu od svibnja 2014.godine sve do 22.siječnja 2016.godine, a svakako valja napomenuti kako je aktualni ministar financija Zdravko Marić i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, a ondje je pak naslijedio upravo Lalovca. Kako je osobno kazao zahtjev za kredit HBOR-a Stojanoviću podnesen je prije nego je on preuzeo ministarsku funkciju, a nakon toga sve je išlo prema uobičajenoj proceduri. Da li je dio procedure bio i taj da ministar Marić na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji pozira na leđima šibenskog poduzetnika, za sada nije poznato.

No, Marić sada tvrdi kako je osobno platio svoje troškove toga putovanja, ali i da nije u sukobu interesa. Naglasio je i kako nije na svim utakmicama u Rusiji bio s Jollyjem, čija je tvrtka vlasnik luksuznog Mercedesa kojega su unajmili roditelji ministrice Žalac. Kazao je kako ima izvode iz banke na kojima se vidi da je platio troškove. A govorio je o ovoj temi i saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras koji je konstatirao da je Stojanović dobio kredit HBOR-a u čijem Nadzornom odboru uz Marića sjedi i Žalac, koja poznanstvo sa šibenskim poduzetnikom nije demantirala. Marić je pak kazao da su oni stari prijatelj te da su skupa išli u Rusiju.

Ipak, kada je riječ o ministru Mariću i njegovom negiranju ove priče iz svega onoga što se od ranije znade o njemu nameće se pitanje koliko mu je za vjerovati. Naime, on je prije svega nekoliko mjeseci u Saboru jedva preživio izglasavanje nepovjerenja zbog Agrokora. Zbog njega se raspala prethodna Vlada, nakon izbacivanja Mosta iz koalicije. Dakako da je i Marić jedan od onih u čije su se ministarske cipele potkrale i neke nelogičnosti.

Ako je suditi po iskazima njegove nekadašnje kolegice Martine Dalić šef financija prešutio je sve sastanke na kojima je nazočio u vezi Agrokora. Nije govorio istinu niti onda kada je tvrdio da se zbog činjenice da je bio zaposlenik Agrokora izuzeo iz te priče, a zabrinjava i podatak da je predlagao članove neformalne radne skupine zvane kao grupa Borg, koja je sudjelovala u izradi lex Agrokora, da bi potom od Agrokora naplatila unosan višemilijunski konzultantski posao.

Ujedno, valja podsjetiti da se donedavno vodila debata o Marićevom potencijalnom odlasku iz Vlade. Naime, kako se tvrdilo u djelu medija Marić se kanio zaposliti u Adrisu, što dakako još uivjek nije nemoguće. U kontekstu Marićeva odlaska iz Vlade govorilo se i prošlog ljeta, kada je bio izložen napadima radi neslaganja s djelom ministara, ali i samim Plenkovićem. Do neslaganja i netrpeljivosti došlo je i stoga što Marićevi prijedlozi zakona sve teže nailaze na zeleno svjetlo.

Primjerice, nesuglasica je imao kada je komentirao presudu Vrhovnog suda pa ga se prozvalo da govori u korist banaka, na čiju je stranu stao, a za što su ga optuživali iz udruga Potrošač i Franak. Nedavno je Plenković stopirao Marićevu ideju o porezu na nekretnine, a na udaru se našao i zbog Zakona o doprinosima, kojega je ljetos morao grčevito braniti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.