Twitter/screenshot

Sirijac na GP Maljevac služebno prijavio nestanak kćeri i zatražio azil

Autor: Hina

Sirijac koji tvrdi da ga je hrvatska policija na silu odvojila od petogodišnje kćeri Allse u ponedjeljak je na graničnom prijelazu Maljevac službeno prijavio nestanak djeteta te zatim zatražio azil.

Policijski službenici granične policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP)  su posredstvom Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i predstavnika UNHCR-a, inicirale i danas na graničnom prijelazu Maljevac održale sastanak s 43-godišnjim sirijskim državljaninom. U razgovoru s policijskim službenicima dao je detaljnije podatke vezane uz lokaciju navodnog nestanka 5-godišnjeg djeteta i službeno prijavio nestanak, priopćio je MUP.

Iako se nakon sastanka, u pratnji djelatnika Isusovačke službe i UNHCR-a namjeravao s graničnog prijelaza vratiti u BiH, nakon kraćeg vremena se predomislio i policijskim službenicima podnio zahtjev za azilom, a što mu je omogućeno iz humanitarnih razloga, uvažavajući okolnosti koje navodi. Policijski službenici mjesno nadležne Policijske uprave karlovačke u odnosu na prijavu nestanka osobe poduzimaju sve zakonom predviđene mjere i radnje.


U odnosu na 43-godišnjeg sirijskog državljanina, MUP na kraju priopćenja izvješćuje kako je u tijeku izjavljivanje namjere za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj, i daljnje utvrđivanje okolnosti navodnog nestanka djeteta.

Policija je i u nedjelju demantirala tvrdnje sirijskog državljanina, vraćenog u BiH odakle je ilegalno ušao u Hrvatsku, da ga je policija odvojila od kćeri, dodajući da su „koordinate o mjestu na kojemu se navodno događaj zbio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac“.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije je u ponedjeljak izjavio da je hrvatska policija  unatoč tome što joj takav događaj nije bio prijavljen poduzela sve što je mogla i provela interno informiranje svih nadležnih tijela.

Sirijac, koji je priču o odvajanju od kćeri iznio u bosanskohercegovačkim medijima nakon što ga je Hrvatska vratila u BiH, večeras bi, kako se neslužbeno doznaje, trebao biti smješten u zagrebački centar za migrante, nekadašnji hotel Porin.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.