Sindikati traže da Milanović iz proračunske pričuve isplati učiteljima prijevoz

Autor: Hina/ A.Š.

Za isplatu prijevoza zaposlenima u osnovnim školama potrebno je oko 24 milijuna kuna, koje bi se moglo naći u proračunskoj pričuvi, pa bi Milanović takvom odlukom ipak učiteljima olakšao proslavu Božićnih blagdana, kaže Stipić.

Sindikati su danas zatražili da premijer Zoran Milanović na sutrašnju sjednicu Vlade uvrsti odluku o isplati prosinačkih troškova prijevoza učiteljima iz proračunske pričuve. Odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) da se zbog trenutnog nedostatka novca isplata naknade za prijevoz zaposlenima u osnovnim školama odgodi do siječnja dovest će brojne učitelje u nezavidnu situaciju – ostat će u prosincu bez sredstava koja se kreću od par stotina kuna do čak 3.000 kuna, upozorio je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.

Za isplatu prijevoza zaposlenima u osnovnim školama potrebno je oko 24 milijuna kuna, koje bi se moglo naći u proračunskoj pričuvi, pa bi Milanović takvom odlukom ipak učiteljima olakšao proslavu Božićnih blagdana, kaže Stipić.

Naime, prosvjetari su i bez uskrate naknade za prijevoz financijski zakinuti – ostat će bez božićnice, a u prosinačkim plaćama neće dobiti uvećanje za prekovremeni, smjenski i dvokratni rad te rad vikendom, kao i plaćanje zamjene u razdoblju do 10 dana, što je također prebačeno na siječanj. To znači da će većina njih u prosincu primiti plaće manje za 100 do 500 kuna.

Za manjak proračunskog novca za učitelje i nastavnike sindikalci smatraju odgovornim ministra znanosti, prosvjete i sporta Željka Jovanovića, jer nije na vrijeme predvidio potrebnu količinu novca za podmirenje svih obveza, a propustio je to ispraviti i u upravo prihvaćenom rebalansu proračuna.

Iako će srednjoškolski nastavnici naknade za prijevoz dobiti od svojih osnivača, Grada Zagreba i županija, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec ogorčen je na Jovanovića zbog neisplate uvećanja na plaće.

Mihalinec će prijaviti Jovanovića DORH-u zbog poticanja ravnatelja osnovnih i srednjih škola na kršenje zakona, a jučerašnje priopćenje MZOS-a, u kojem se ističe da će ipak biti isplaćen dar za djecu, nazvao je “licemjernim i niskim”.

MZOS je trebao pripremiti novac za isplatu svih obveza, a ako ne znaju kolike su im obveze ministar Jovanović treba dati ostavku ili smijeniti sve u svojem Ministarstvu koji se bave financijama, poručio je Mihalinec.




Autor:Hina/ A.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.