Sindikati štite kriminal u Hrvatskoj pošti i nabavu 2 milijuna kuna skupljih cipela!

Autor: Damir Kramarić

Hrvatska pošta krši Zakon o javnoj nabavi da bi pogodovala ponuđaču čije su cipele i do dva i pol puta skuplje od naših – ističe Sanja Vlašić iz Obuće Viko, a njene riječi potvrđuje i nadležna državna Komisija.

Teške poštanske torbe poštari već dvije godine raznose u svojoj obući, jer im Uprava te državne tvrtke nove službene cipele nije nabavila još od 2009! I umjesto da zbog tog skandala prozovu Hrvatsku poštu i zatraže istragu, Republički sindikat radnika Hrvatske i Sindikat Hrvatskih pošta obrušio se ovih dana na Državnu komisiju koja kontrolira transparentnost javne nabave i koja je već nekoliko puta naložila Pošti da poništi odluke o kupovini skupih cipela favoriziranih proizvođača.

Što se, ustvari, krije iza sindikalnih prosvjeda koje su ovih dana u Rijeci organizirali Jadranko Vehar i njegovi suradnici, za koje se u kuloarima tvrdi da su produžena ruka Uprave Hrvatske pošte, pokušali smo doznati u razgovoru sa svim zainteresiranim stranama u ovoj tipično hrvatskoj priči.

Plaćaju dva milijuna kuna više nego bi trebali

Natječaj smo poništili jer Hrvatska pošta nije prihvatila stručno mišljenje neutralnog kontrolnog tijela, konkretno ‘Mirta kontrole’, koja je utvrdila da cipele Obuće Viko zadovoljavaju sve tražene kriterije, baš kao i obuća Splendor tekstila.
Marija Cvrlje, zamjenica predsjednice Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave

– Radi se o fingiranom sindikalnom prosvjedu dogovorenom, po svemu sudeći, s Upravom Hrvatske pošte. Problem, dakako, ne leži u Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave koju prozivaju sindikati, već u pokušaju Hrvatske pošte da zaobiđe Zakon o javnoj nabavi, kako bi pogodovala ponuđaču čije su cipele i do dva i pol puta skuplje od drugih ponuđenih cipela, što u konačnici dovodi do toga da Pošta za jednu narudžbu cipele plaća čak dva milijuna kuna više nego da je odabrala najpovoljnijeg ponuđača. Hrvatska pošta, naime, već gotovo dvije godine favorizira obuću njemačkog proizvođača, koju prodaje Splendor tekstil, iako naše cipele zadovoljavaju baš sve uvjete i znatno su jeftinije od Splendorovih. Više puta zbog toga smo se žalili nadležnoj Komisiji i svaki put naša je žalba usvojena, što znači da je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave na koncu naložila Pošti da izvrši ponovni pregled ponuda i donese novu Odluku, nakon čega je Hrvatska pošta poništavala nadmetanja. Kasnije su nam nadoknađivali i troškove žalbe, što samo potvrđuje da smo bili u pravu. Prosvjedi radnika Hrvatske pošte održani u Rijeci samo su pokušali zamagliti stvarnost i skriti prave razloge poništavanja brojnih javnih nabava Hrvatske pošte. Nećemo, međutim, dopustiti da i dalje od nas rade budale, te smo se stoga i odlučili obratili javnosti – ističe Sanja Vlašić, referentica Prodaje za javna poduzeća varaždinske Obuće Viko, koja na kraju primjećuje da je zanimljivo kako u vrijeme gospodarske krize, kada bi se trebalo paziti na svaku kunu, oni za svoje djelatnike naručuju cipele koje po tehničkim karakteristikama odgovaraju vatrogasnim cipelama, kao da poštari svakodnevno hodaju po užarenom željezu.

Herceg: Tražimo istragu ove afere

Njezine riječi za portal Dnevno potvrdio je i Milan Herceg, član Uprave Obuće Viko, tvrtke u kojoj je danas zaposleno dvjestotinjak ljudi..




– Slična stvar lani nam se dogodila s HŽ Infrastrukturom. Sindikat HŽ-a također je tada organizirao tobože spontane prosvjede kako bi omogućio Upravi da zaobiđe Zakon o javnoj nabavi, te da kupi zaštitnu obuću točno određenog proizvođača. Tražimo, stoga, da nadležna tijela ispitaju okolnosti ove afere, jer osjećamo da tu nešto nije u redu – ističe direktor Obuće Viko.

Potvrdu njegovih tvrdnji naknadno smo dobili i u Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Državna komisija: Samo provodimo Zakon




– Točno je da smo zbog nepoštivanja Zakona poništili nekoliko javnih natječaja Hrvatske pošte. U posljednjem slučaju natječaj smo poništili jer Hrvatska pošta nije prihvatila stručno mišljenje neutralnog kontrolnog tijela, konkretno ‘Mirta kontrole’, koja je utvrdila da cipele Obuće Viko zadovoljavaju sve tražene kriterije, baš kao i obuća Splendor tekstila. Čelnici Hrvatske pošte u tom su slučaju, naime, prihvatili mišljenje kontrolnog tijela ali samo u slučaju Splendor tekstila, dok jednaku ocjenu istog kontrolora u slučaju Viko obuće iz nekog razloga nisu prihvatili. Dakako da smo taj natječaj poništili. No nakon toga je Uprava Hrvatske pošte pokrenula upravni spor protiv Državne komisije – vrlo staloženo ispričala nam je Marija Cvrlje, zamjenica predsjednice Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, te dodala da za nju u cijelom slučaju ništa nije sporno.

Tako, međutim, ne misli i predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske, Jadranko Vehar.

– Tražimo da se iz Zakona o javnoj nabavi izbaci zaštitna i službena obuća, a da oni koji se neopravdano žale i odugovlače postupak – nadoknade sve troškove nastale zbog njihove neutemeljene žalbe jer se zbog mogućnosti žalbe ponuđača postupak nabave odugovlači, pa poštari umjesto službenih u zadnje vrijeme nose svoje cipele. To tim ljudima može ugroziti život i zdravlje, jer njihove tenisice zasigurno nisu prikladna obuća za cjelodnevni terenski rad po svim vremenskim uvjetima – ističe čelnik Republičkog sindikata radnika Hrvatske.

Vehar se pravio nevješt

A na pitanje ‘ne misli li da na taj način pogoduje nekome tko po svoj prilici protuzakonito uzima proviziju od favoriziranog ponuđača’, Vehar se pravio nevješt, te neuvjerljivo, nakon kraćeg kašljucanja, dodao da oni u ovom slučaju samo brane prava radnika.

Zbog čega, dakle, Hrvatska pošta inzistira na nabavi dvostruko skuplje obuće Splendor tekstila, kada i puno jeftinija obuća domaćih ponuđača zadovoljava sve tražene uvjete, te je li ovdje riječ o nezakonitom pogodovanju jednom ponuđaču, upitali smo u utorak ujutro djelatnike Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte, no do objavljivanja ovog teksta nam nisu odgovorili, iako nam je djelatnica tog Ureda obećala da će odgovor poslati još isti dan.

Hrvatska pošta u pravilu odabire najskuplju obuću!

Na zadnjem nadmetanju za ljetnu poštansku obuću tvrtka Obuća Viko ponudila je isporuku tražene količine po cijeni od 1.088.520 kuna plus PDV (470 kuna po paru), dok je tvrtka Splendor tekstil za istu isporuku od Hrvatske pošte tražila 1.655.940 kuna plus PDV (715 kuna po paru cipela).

Na nadmetanju od srpnja prošle godine za nabavu službene zimske obuće razlike u cijeni bile su još i drastičnije, pa je tako Obuća Viko za svoju robu tražila 1.066.400 kuna (344 kuna po paru), dok je za istu količinu cipela podjednake kakvoće Splendor tekstil tražio 2.641.200 kuna (852 kuna po paru).

Hrvatska pošta je, dakako, odabrala skuplje cipele, a Državna komisija za kontrolu javne nabave je taj natječaj poništila zbog favoriziranja točno određene tvrtke.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.