Šimonović: Sve je izvjesnije izručenje Vasiljkovića

Autor: hina

Šimonović je odluku australskog Vrhovnog suda, koji je prihvatio žalbu savezne vlade i poništio presudu Saveznog suda da Vasiljković ne može biti izručen Hrvatskoj jer ne bi imao pošteno suđenje, komentirao na današnjoj konferenciji za novinare.

Sve je izvjesnije da će Vasiljković biti izručen Hrvatskoj i da će takvu odluku čekati u ekstradicijskom pritvoru, komentar je ministra pravosuđa Ivana Šimonovića na odluku australskog Vrhovnog suda da se Dragana Vasiljkovića, poznatijeg po imenu “Kapetan Dragan”, izruči Hrvatskoj kako bi mu se sudilo za ratne zločine.

Šimonović je odluku australskog Vrhovnog suda, koji je prihvatio žalbu savezne vlade i poništio presudu Saveznog suda da Vasiljković ne može biti izručen Hrvatskoj jer ne bi imao pošteno suđenje, komentirao na današnjoj konferenciji za novinare.


To što je sedam sudaca Visokog suda vijećalo tek 15 minuta Šimonović smatra potvrdom da je riječ o “jasnom i čistom slučaju”.

Ponovo u pritvor

– Svakako je to kompliment hrvatskom pravosuđu i potvrda da može objektivno i nepristrano odlučivati – istaknuo je ministar.

Napomenuo je da će Vasiljković sada biti ponovno vraćen u ekstradicijski pritvor, gdje će čekati da odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj potpiše australski ministar unutarnjih poslova, na što se ponovno može žaliti. No, naglasio je Šimonović, ta žalba neće imati “težinu” kao u ranijim slučajevima, jer se o istoj stvari ne može dva puta odlučivati.

– Vrhovni sud najviša je instanca i njegova je zadnja. O tome je li hrvatsko pravosuđe objektivno i nepristrano australski je sud već presudio – ustvrdio je.

‘Geneza’ ekstradicije

Šimonović je podsjetio na “genezu” hrvatskog zahtjeva za Vasiljkovićevim izručenjem iz Australije, čije državljanstvo, uz srpsko, također ima.
Hrvatska je zahtjev za izručenjem (ekstradicijom) Australiji uputila 2006., na temelju optužnice kojom se Vasiljkovića tereti za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993., te za ratni zločin protiv civila.

Iduće godine australski je sud pozitivno odlučio o hrvatskom zahtjevu, ali se Vasiljković žalio, a Savezni sud za Južni Novi Walles lani je poništio odluku o izručenju te je u rujnu pušten iz ekstradicijskog pritvora.

No, Hrvatska se tada žalila putem australskog Državnog odvjetništva koje u Australiji zastupa hrvatsku stranu, a za koje je Šimonović rekao da je “dobro odradilo svoj posao”, nakon što ga je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, kazao je, opskrbilo svim potrebnim argumentima za izručenje.

Više:
Kapetan Dragan je suočen s hrvatskim pravosuđem
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.