Šiber i Grdešić: Griješi Tomac, a ne Josipović

Autor: Damir Kramarić

Dr. Ivan Šiber i dr. Ivan Grdešić promašenim su ocijenili Tomčev stav prema kojemu Josipović vodi opasnu politiku obnavljanja bratstva i jedinstva i izjednačavanja krivnje za rat.

S izjavom dr. Zdravka Tomca da iskusni srbijanski predsjednik Boris Tadić vješto podilazi neiskusnom Josipoviću, kako bi ovaj pristao na zaključak da su za rat jednako krivi i Hrvatska i Srbija, nisu se složila dvojica njegovih kolega, uglednih profesora na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Dr. Ivan Šiber i dr. Ivan Grdešić posve promašenim su, naime, procijenili Tomčev stav prema kojemu Josipović vodi opasnu politiku obnavljanja bratstva i jedinstva.

Šiber ne želi komentirati Tomca

Profesora Tomca uopće više ne želim komentirati. No postoje i ozbiljniji ljudi, poput hrvatskih branitelja , za koje su odnosi sa Srbijom s pravom osjetljivo pitanje. Unatoč tome, mislim da predsjednik Josipović vuče dobre poteze. On je, dakako, zakoračio na vrlo osjetljivo područje, no mislim da ide dobrim putem jer je bilo krajnje vrijeme da Hrvatska sa Srbijom uspostavi maksimalni dijalog i suradnju. Od rata je prošlo 15 godina, što je jako dugo razdoblje. Podsjećam vas da su 1960. godine njemački turisti masovno počeli dolaziti na Jadran, da je u to vrijeme Njemačka uspostavila maksimanu suradnju u Europi, pa je vrijeme da i mi učinimo nešto slično. Nama, dakle, trebaju novi ljudi koji nisu opterećeni mržnjom i samodostatnošću, sposobni da suoče vlastiti narod s nužnim iskoracima. Povijest će pamtiti ljude koji će imati hrabrosti to učiniti. Josipoviću sigurno neće biti lako, no uz njega su i Vlada i Sabor, koji bi trebali iskoristiti prostor kojega je hrvatski predsjednik otvorio. Budu li čekali s uspostavljanjem boljih odnosa sa Srbijom, na to će ih primorati EU – ističe dr. Ivan Šiber, stručnjak za socijalnu psihologiju i izborni sustav.

Bolje prijatelji, nego neprijatelji

Poput njega razmišlja i njegov kolega s fakulteta, dr. Ivan Grdešić. Ni on se, naime, ne slaže s Tomčevom ocjenom prema kojoj je opasno previše se približiti Srbiji.

– Čudi me Tomčeva teza da nije dobro razvijati dobrosusjedske odnose. Valjda je opasnije imati neprijateljske od prijateljskih odnosa. Netočna je, osim toga, Tomčeva procjena da je Josipović neiskusan političar. Upravo je hrvatski predsjednik sastavljao tužbu protiv Srbije, pa je on, na tom području, itekako iskusan, te mu nije ni na kraj pameti pristati na izjednačavanje krivnje za rat između Hrvatske i Srbije. Ako netko sumnja i u NATO, i u Europsku uniju i u Srbiju, te u sve susjedne zemlje, onda taj nije sposoban ništa dobrog učiniti. Odnosi u regiji moraju počivati na povjerenju, a ne na nepovjerenju. Zato mislim da Josipovićeva vodi ispravnu politiku – zaključuje dr. Ivan Grdešić, stručnjak za politički sustav Hrvatske i hrvatsku politiku.

Vezano:
Tadić podilazi Josipoviću kako bi podijelili krivnju za rat
Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.