Photo: Patrik Macek/PIXSELL

SESSA UZBURKAO PRAVOSUDNE KRUGOVE: Tko je sudac kojega je Mamić nazivao ‘korumpiranim’?

Autor:

Prije nešto manje od mjesec dana predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa poslao je predsjednicima svih županijskih i općinskih sudova i Visokog prekršajnog suda neobičan dopis. U njemu ih obavještava da se pripreme na to da će tužitelji ubuduće prijavljivati suce za nerad. Sessa je pritom predsjednike svih sudova zadužio da promptno reagiraju na svaku prijavu, pozovu suca na očitovanje i ispitaju zašto ne radi.

Sessa se najprije obratio glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek i zamolio je da nalozi svim nižim državnim odvjetnicima da predsjednike sudova, predsjednike neposredno viših sudova, ali i Ured predsjednika Vrhovnog suda, obavještavaju o svakom predmetu iz kaznene grane sudovanja, neovisno o tome u kojoj je fazi postupak, u kojima šest mjeseci ili dulje nije bilo nikakvih aktivnosti koje bi vodile okončanju postupka.

Glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek objeručke je prihvatila Sessinu inicijativu i od sredine prošlog mjeseca državni odvjetnici obavještavaju predsjednike sudova o slučajevima zastoja na pojedinim predmetima. Predsjednik suda, prema nalogu predsjednika Vrhovnog suda, u svakom prijavljenom slučaju od suca mora zatražiti izvješće o poduzetim radnjama i razlozima zbog kojih se u konkretnom predmetu ne poduzimaju procesne radnje upravljene prema okončanju postupka. Sessa im je kazao da će na isti način postupati i on kao predsjednik Vrhovnog suda kada je neposredno viši sud, ali i da će tražiti izvješća i o predmetima koji se odnose na rad sudaca na općinskim sudovima.Na pitanje što ga je ponukalo na takav potez, Sessa najprije napominje da je predsjednik Vrhovnog suda najviše tijelo sudske uprave.

U dijelu javnosti ovaj je Sessin potez pozdravljen  kao pokušaj uspostave boljeg funkcioniranja sudova, dok se s druge strane u dijelu javnosti ovo smatra nedopustivom spregom Dorha i sudova, a na što je u razgovoru za naš portal burno reagirao bivši saborski zastupnik Branimir Glavaš.

Inače, i bez ovog poteza Sessa nerijetko u javnom prostoru izaziva polemike pa se tako svojedobno sukobio sa Zdravkom Mamićem koji ga je nazvao korumpiranim sucem. ”Sigurno ću u datom trenutku izvući najjače oružje. Ono što mogu reći jest da je korumpiran Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda. Poručujem mu da je korumpiran”, rekao je Zdravko Mamić uoči ročišta pred Sudom BiH koje je razmatralo zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za izručenjem bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića. “On je jedan nepošten, pokvaren sudac, a kad se stvore uvjeti za to, ja ću to bez problema dokazati. Spreman sam na to da se zajedno podvrgnemo detektoru laži. Toliko je bezobrazan i drzak da jednog uglednog odvjetnika poput Miljevića prijavljuje Odvjetničkoj komori”, rekao je Mamić potkrepljujući izjave svojeg odvjetnika Miljevića koji je par dana prije toga objasnio zašto se Mamić nije pojavio na konferenciji za novinare koju je sazvao.
“Zdravko Mamić je na press-konferenciji koju je prvo sazvao, a onda otkazao htio imenovati suce za koje on zna da su korumpirani i da primaju određena sredstva za ono za što ne bi smjeli primati. Htio je imenovati šest sudaca za koje je odlučio ukazati da su korumpirani”, izjavio je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević i izazvao lavinu reakcija među sucima, a reagirao je i Sessa, tvrdeći da se boji kako je na djelu nastavak ”besprizorne zloupotrebe medijskog prostora radi ostvarenja bolje pozicije u kaznenom postupku s daljnjim potkopavanjem sudbene vlasti i stvaranjem negativnog dojma o pravosuđu u cjelini”.  “Pristrani bombastični istupi procesnih sudionika, u ovom slučaju branitelja, ne pridonose vjerodostojnosti pravosuđa niti pravičnosti postupka, pa će u ovom konkretnom slučaju biti zanimljivo hoće li se oglasiti i nešto poduzeti Odvjetnička komora. Osim toga, nije naodmet podsjetiti da je svatko dužan prijaviti postojanje osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti, a ne čekati da ga tijela kaznenog progona pozovu da podnese prijavu”, rekao je Sessa za Jutarnji.

Sudac Sessa je inače bivši predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, rođenom 1957. godine u Rijeci, koji je ranu mladost proveo u Dubrovniku, gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon čega u Zagrebu upisuje Pravni fakultet.

”U pravosuđu je od 1982., kada je počeo kao sudački vježbenik Županijskog suda u Sisku, 1984. polaže pravosudni ispit i iste godine postaje sudac Općinskog suda u Petrinji, zatim sudac Općinskog suda u Sisku, a od 1988. do 1993. radi kao sudac Općinskog suda u Zagrebu”, navodi se na stranicama Vrhovnog suda. Predsjednikom Parničnog odjela Općinskog suda u Zagrebu postaje 1991. godine, a bio je i konzul savjetnik u Generalnom konzulatu RH u australskom Perthu, zatim stupa na dužnost predsjednika Općinskog suda u Zagrebu te potom postaje sucem Vrhovnog suda. Bio je i član pregovaračkog tima RH za pristupe EU za poglavlje 23. “Pravosuđe i temeljna ljudska prava”, a uz to, jednoglasno je izabran za zamjenika predsjednika Savjetodavnog vijeća europskih sudaca na plenarnoj sjednici toga tijela koja je održana u Londonu. Savjetodavno vijeće europskih sudaca tijelo je Vijeća Europe u čijem su sastavu isključivo suci i koje se u prvome redu bavi pitanjima neovisnosti, nepristranosti i stručnosti sudaca. Sessa je u svojim javnim nastupima poznat kao gorljivi branitelj sudačke profesije, nerijetko je ulazio u polemike s kritičarima pravosuđa i onima koji su kritizirali sudstvo u Hrvatskoj.
Sessa je bivšeg premijera Zorana Milanovića i ministre iz te vlade javno prozivao zbog izjava o sudstvu i pojedinim predmetima, navodeći da vrše pritisak na sudbenu vlast, žestoko se protivio uvođenju sigurnosnih provjera za suce, smatrao je da je to protuustavno, a nije mu se svidjela ni ideja objave imovinskih kartica sudaca – govorio je da bi se time ugrozila njihova sigurnost. Često ga se u javnom prostoru prozivalo kao HDZ-ova suca, no on je te navode žestoko odbacivao, a i sam se našao u središtu pozornosti zbog propusta u ažuriranju imovinske kartice. Naime, u medijima ga se prozivalo zbog toga što mu se povećala imovina temeljem isplate Agrokora, koji je tada bio u vlasništvu Ivice Todorića. Todorić je od Sesse i njegova tri rođaka otkupio nekretninu od 39 342 m2, a radilo se o zemljištu koje je bilo nacionalizirano njegovu djedu, imenjaku Đuri Sessi. Budući da nekretnina nije bila u građevinskoj zoni, Ured za imovinsko-pravne poslove RH procijenio ju je 2000. godine na 11,5 tisuća kuna, no Todorić je za zemljište isplatio 2 milijuna kuna. Od tog iznosa Sessi je pripalo pola milijuna, koje nije prijavio u imovinskoj kartici, opravdavajući to tvrdnjom da je uz doplatu kupio stan u Zagrebu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.