Dusko Jaramaz/PIXSELL

ŠERBEDŽIJA PONOVNO UDARA: ‘Ja sam Srbin, stopostotni!’

Autor: dnevno.hr

U razgovoru za srpske "Novosti", obojenom uglavnom pitanjima o glazbi, koncertu, umjetnosti i pjesništvu, Šerbedžija je uspio "uglaviti" i malo svojevrsnog nacionalizma

Nakon izjava koje je dao beogradskom Tanjugu na Beogradskom sajmu knjiga, Rade Šerbedžija našao se na udaru kritika, osobito braniteljske populacije te domoljuba u Hrvatskoj.

„Strašno je da ovde ima toliko talentovanih i vrednih ljudi, vrhunskih sportista i umetnika, a da smo mi ipak uspeli da zaratimo sa sopstvenom braćom, da smo uz sve te naše divne talente ostali nekako zaostali čim smo mogli da se krvavo pobijemo na kraju XX veka.(…) Svi narodi na prostoru bivše Jugoslavije…zamrzeli braću…krenuli jedni na druge. Pa nije slučajno da su svi ti najveći ratnici, nazovi heroji koji su završili u Hagu, zapravo kriminalci“, rekao je među ostalim Šerbedžija koji je pobjegao čim je počela agresija na Republiku Hrvatsku. Dodao je i da su ti kriminalci iskoristili nepravdu koja je učinjena nesretnim ljudima da proizvode slijepu mržnju među jugoslavenskim narodima.

„Bitange eto šta su ti koji su zavadili običan narod. Od tih bitangi nije mogla da se spasi divna Jugoslavija. Nije važno ko je više stradao, čije su žrtve najbrojnije, jer nismo smeli da dozvolimo da jedan pošten i častan čovek izgubi život u Jugoslaviji. Nepravedno oduzet život je svemirska katastrofa. Nismo mogli da se civilizacijski nosimo sa istorijskim trenutkom“, kazao je.

Iako se kasnije u nekoliko navrata pokušao izvući, naglasivši da nije uvrijedio hrvatske branitelje, malo mu je tko doista povjerovao. Iz medijskog se prostora nije povukao, već sada konkretno i otvoreno govori: “Ja sam stopostotni Srbin”. I upravo ta izjava govori dovoljno sama za sebe i na neki način potkrjepljuje njegove ranije izjave.

Naime, u razgovoru za srpske “Novosti“, obojenom uglavnom pitanjima o glazbi, koncertu, umjetnosti i pjesništvu, Šerbedžija je uspio “uglaviti” i malo svojevrsnog nacionalizma. Na pitanje ima li potrebu da na jednom mjestu bude svoj na svome, Šerbedžija je rekao:

“Ja sam odavno svoj na svome. Kad jednom postaneš stranac, nikada više ne možeš nazad. Rekao mi je veliki hrvatski pjesnik Danijel Dragojević: “Uh, što ti zavidim, ti si ono što ja sanjam cijeli život, da postanem stranac u vlastitoj zemlji”. Ima u tome nekakve ljepote. To je donhuanizam, ne u smislu osvajanja žena, nego kao samoća, kao filozofska kategorija. Kada jednom to osjetiš nekako ti postaje slatko, zavodljivo. I s druge strane, kad si stranac negdje, na drugi način si građanin planeta, mala je jedna zemlja. Prepoznajući to u sebi, osjećam ljubav i posebno lokalni patriotizam prema mojoj nacionalnosti i porijeklu. Ja sam Srbin, stopostotni! Isto tako volim i domovinu gdje sam rođen. Jer, nisu me samo otac i majka napravili, napravile su me i ličke planine, onaj moj Velebit i Jadransko more koje volim cijeli život. Napravili su me kao mladog čovjeka zagrebačka akademija i teatar, isto kao i Beograd u koji sam dolazio, bilježio prve uspjehe i snimao filmove”, rekao je Šerbedžija.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.