Seljački prosvjedi upozorenja i krivnja za visoku cijenu kruha

Autor: hina

Prosvjede upozorenja seljaci u Osječko-baranjskoj županiji održali danas od 12 do 14 sati na tri punkta - đakovačkoj obilaznici, na cesti Podgorač-Našice i kod Čeminca u Baranji, izvijestio je predsjednik Udruge Brazda Mato Brlošić.

Prosvjedi seljaka na tri mjesta u Osiječko-baranjskoj županinji, kao i na raskrižju prometnica u Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji bili su prosvjedi upozorenja udruga poljoprivrednika, koje su zbog pomaka u dogovorima sa resornim ministarstvom i otkupljivačima pšenice odustale od za danas najavljenih blokada prometnica na 20 punktova.

Prosvjede upozorenja seljaci u Osječko-baranjskoj županiji održali danas od 12 do 14 sati na tri punkta – đakovačkoj obilaznici, na cesti Podgorač-Našice i kod Čeminca u Baranji, izvijestio je predsjednik Udruge Brazda Mato Brlošić.

Naglasio je kako se odustalo od prosvjeda, koji su na 20 punktova u osam županija bili najavljeni za danas u 11 sati, jer su seljaci prije toga dogovorili značajne pomake, prije svega hitno profunkcioniranje skladišnice, te zaštitnu cijenu pšenice od 1,05 kuna po kilogramu, kao i pristanak velikih otkupljivača da po modelu Agrokora otkupna cijena od 1,35 kuna za kilogram pšenice bude akontacijska, te da se ne naplaćuje skladištenje do kraja kolovoza.

Brlošić je rekao kako će se u narednih 15 dana pratiti realizacija dogovora u slučaju da to ne bude ispoštovano, kao i obećanje ministra Čobankovića da će im poticaji biti isplaćeni dio u siječnju, a ukupan iznos do ožujka iduće godine.

Dodao je kako su se predstavnici seljačkih vođa oko 13 sati “na kratko čuli s ministrom Čobankovićem koji je pregovarao s predstavnicima banaka oko osiguravanja sredstava za zaštitnu cijenu pšenice i ostalom”, te da ih je ministar izvijestio kako pregovori idu dobro.

Na prosvjedu upozorenja u Osječko-baranjskoj županiji sudjelovali su seljaci sa oko stotinjak traktora, od toga 50 na đakovačkoj obilaznici.

Brlošić je kazao kako nisu nikoga ometali, te da i je cilj prosvjeda bio “ne samo osiguravanje svojih prava i zaslužene cijene, već i poruka javnosti da moraju znati kako seljaci nisu krivi za visoke cijene kruha”.




Prosvjed upozorenja poljoprivrednika sa dvadesetak traktora održan i u Ferovcu, od 11 do 12,30 sati, s istom porukom da će seljaci “izaći na prave prosvjede ukoliko se dogovoreno ne ispoštuje i ministar ne potpiše ono što je obećao”, rekao je Brlošić.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.