fbpx

Seljačka buna završila nakon 13 dana, 13 sati i 13 minuta

Autor: D. Bo

Poljoprivrednicima za utjehu ostaje činjenica da će ih na kraju barem primiti predsjednik Josipović koji će im dati potporu i pokoju utješnu riječ, ali on ionako o ničem ne odlučuje.

U 24 sata hrvatski su poljoprivrednici tri puta mijenjali svoju odluku o traktorskom pohodu na Zagreb.
Prvo je u subotu većina seljaka odustala od bilo kakvih prosvjeda povukavši se s većine punktova u Slavoniji i Baranji, da bi u nedjelju ujutro manjina odlučila traktorima krenuti za Zagreb iz tri smjera – Iz Vukovarsko-srijemske županije, Međimurske i Osječko-baranjske.
Nakon što ih je ubrzo zaustavila policija svi su se vratili kućama, da bi u poslijepodnevnim satima na jednom od bezbrojnih sastanaka odlučeno kako se prosvjedi nastavljaju a premijeru su dali novi rok do ponedjeljka u 10 sati ili će zatražiti pravdu u Bruxellesu.
No kako se čini to su samo zadnji trzaji pojedinaca jer je većina seljaka priznala kako je pompozno najavljivana seljačka bunu još jednom neslavno završila. Nezadovoljni razvojem događaja u kojem su ih prvo iznevjerile žene koje nisu krenule pješice za Zagreb a onda i sami vođe seljačkih udruga koji su razjedinjeni i posvađani digli ruke od svega, seljaci su se uglavnom vratili svojim svakodnevnim poslovima u polju, uz poruku da se opet mogu organizirati.
'Pedra' će na kraju pronaći u predsjedniku Hrvatske poljoprivredne komore Mati Brlošiću koji po njima nije dobro zastupao seljačke interese i dozvolio da se sve na kraju razvodni i propadne.

Nažalost, još jednom su hrvatski seljaci pokazali kako nemaju snagu ali ni vođu koji bi ih poveo do Zagreba, kao što su primjerice francuski seljaci otišli u Pariz i političarima pred vratima prosuli đubre jasno im pokazavši što misle o njima i što mogu učiniti.

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol danas je poljoprivrednicima, koji su traktorima krenuli prema Zagrebu, poručila kako su u Ministarstvu svjesni problema hrvatskoga sela i seljaka, istaknuvši kako je razgovor jedini način pronalaženja rješenja.


Budući da je za razgovor uvijek potrebno dvoje, čini se da sada u Ministarstvu poljoprivrede više nemaju sugovornika koji će govoriti u ime svih ili barem većine. Tako je posljednja seljačka buna neslavno završila nakon 13 dana, 13 sati i 13 minuta.

Seljacima barem ostaje utjeha da će ih primiti Predsjednik Republike Ivo Josipović. On je najavio da će se naći sa seljacima-prosvjednicima, jer, kaže, treba promovirati dijalog i vidjeti da li se, ako nema novaca, na neke druge načine može učiniti situacija lakša i povoljnija za seljake.

'Seljaci naravno imaju svoja očekivanja koja po onome što Vlada kaže ne mogu biti zadovoljena u financijskom smislu. Ja ću se isto s njima naći, mislim da s ljudima treba razgovarati. Treba vidjeti može li se na neke druge načine, ako već nema novca učiniti situacija lakša i povoljnija za seljake', izjavio je predsjednik Josipović od kojeg seljaci zasigurno neće dobiti ono što očekuju.

Autor:D. Bo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.