Seljaci će Čobankovića upozoriti ‘na neprihvatljivo ponašanje Jadranke Kosor’

Autor: hina

Željeli bismo da sutrašnji sastanak s ministrom Čobankovićem bude plodonosan, a ne bude li, opet ćemo prosvjedovati jer ovako dalje više ne ide, kazao je Pokrovac nakon sastanka.

Predstavnici koordinacije seljačkih udruga s područja pet slavonskih županija na sastanku u Retkovcima kod Vinkovaca danas su se dogovorili da će otići sutra na sastanak s ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petrom Čobankovićem u Grabarju blizu Kutjeva, ali da će prije sastanka, u svojim županijama, policiji najaviti prosvjedne skupove, kazao je predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza (HSS) Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Pokrovac.

– Željeli bismo da sutrašnji sastanak s ministrom Čobankovićem bude plodonosan, a ne bude li, opet ćemo prosvjedovati jer ovako dalje više ne ide – kazao je Pokrovac nakon sastanka.

Po njegovim riječima, osim na teškoće u poljoprivredi predstavnici seljačkih udruga posebice će ministra Čobankovića upozoriti na “neprihvatljivo ponašanje predsjednice vlade Jadranke Kosor”. “

– Premijerka nas mora početi poštovati, a ne ignorirati svaki pokušaj da s njom stupimo u bilo kakav kontakt – istaknuo je, dodavši da je “takvo ponašanje nedopustivo dok istodobno govori kako je za suradnju”.

Mirni prosvjed traktorima

Prije sastanka, u središtu Retkovaca, održan je miran prosvjed stotinjak poljoprivrednika s tridesetak traktora parkiranih uz cestu.

Pokrovac kaže da je to zadnji seljački prosvjed upozorenja vladi koja, tvrdi, nije poštovala “đakovački sporazum” te je seljacima ostala dužna isplatu zaostalog duga za poticaje iz 2008. od 205 milijuna kuna te poticaje u stočarstvu i ratarstvu koji su trebali biti isplaćeni ili je isplata trebala već početi.




Na prosvjedu je izraženo i nezadovoljstvo što otkupljivači još nisu odredili cijenu otkupa ovogodišnjeg roda pšenice.

– Tražimo da cijena pšenice bude 1,20 kuna, da se uvede red u prodaju kruha te da najviša cijena bude pet kuna, da se poštuju zakon u vezi s analizom pšenice i uvedu u obračun bijele primjese – ponovio je neke od zahtjeva Pokrovac.

Među zahtjevima je ukidanje poticaja iz proračuna za uvoz prasadi, teladi i junadi, provedba europskih standarda za smrznuto meso iz uvoza kao i za uvoz sira te za otkup uljane repice od devet posto vlage. Zatim se navodi i donošenje zakona o analizi šećera i šećerne repe s pravom proizvođača da mogu u posebnom laboratoriju, izvan šećerane, provjeriti primjese i digestiju, te hitna dostava podataka o uvozu stoke i smrznuta mesa u Hrvatsku u 2009. i prvom tromjesječju ove godine.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.