Šelebaj preskočio dolazak na sud: Zakazana nova sjednica optužnog vijeća

Autor: Hina/ A. R.

Bivši supružnici su prema optužnici još 2004. s još jednim suradnikom zaključili ugovor o tajnom društvu kako bi prikrili njegovu stvarnu vlasničku strukturu pri čemu su međusobno dijelili dobit.

Zbog nedolaska Vladimira Šelebaja, zagrebački Županijski sud u četvrtak nije odlučivao o osnovanosti optužnice kojom se za izvlačenje novca iz tvrtki Core media i Media spot terete on i njegova bivša supruga Dijana Čuljak te četvero njihovih suradnika. Sutkinja Jasna Smiljanić novu je sjednicu optužnog vijeća zakazala za 17. prosinca.

Osim Šelebaja i bivše HTV-ove novinarke Dijane Čuljak zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da su u izvlačenju novca preko fiktivnih računa sudjelovali Vlado Bućan, Igor Šumaković, Marijo Cikač i Tonček Mandić.

Bivši supružnici su prema optužnici još 2004. s još jednim suradnikom zaključili ugovor o tajnom društvu kako bi prikrili njegovu stvarnu vlasničku strukturu pri čemu su međusobno dijelili dobit.

Šelebaj i Čuljak su uz tvrtku Core medija zajednički vodili i poslovanje Media Spota, a za ispostavljene fiktivne račune navodno su plaćali proviziju od pet do sedam posto. Tužiteljstvo tvrdi da su od 2007. do 2008. sa suoptuženicima dogovorili da im pronalaze nove tvrtke koje bi im ispostavljale fiktivne račune uz proviziju od pet posto.

Osim za izvlačenje novca iz tvrtki, terete se i za štetu državnom proračunu jer su na fiktivnim računima iskazivali pretporez i tražili njegov odbitak.

Svi optuženi od ranije se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe u gospodarskom poslovanju. Optužnica je u veljači proširena i na Dijanu Čuljak, koja je optužena i za sprječavanje dokazivanja jer je od jednog svjedoka tražila da svjedoči u njezinu korist, zbog čega je bila u istražnom zatvoru.

Tužiteljstvo je predložilo da se od četvero optuženih oduzme ilegalna zarada od oko 24 milijuna kuna.




Autor:Hina/ A. R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.