piksell

Šeksov bariton ispred HDZ-bora: Josipović ima ‘nečiste savjetnike’

Autor: Hina/T.T.

Predsjedniku 'treba dati vremena da nauči kako nastupati u inozemstvu, da Hrvatska nije bila agresor u BiH, kako surađivati s vladom i da se ne smije vršiti pritisak na HOK', rekao je Hebrang.

Petorica vodećih HDZ-ovih dužnosnika prozvali su danas predsjednika Republike Ivu Josipovića da je kritikama na račun HDZ-ovih zastupnika i vrha stranke, na poticaj ‘loših savjetnika’, izišao iz okvira svojih ustavnih ovlasti, za razliku od bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji se, tvrde, ‘u većoj mjeri držao Ustava’.

– Rijetke su bile situacije, osim u kampanjama, u kojima je Mesić išao u komentare prema Saboru i zastupnicima ili da nekoga kritizira s naznakom njegove pripadnosti’, rekao je potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks, na konferenciji za novinare u Saboru.

Šeks smatra da je Josipović, prozivajući HDZ-ove dužnosnike da su izvršili pritisak na Hrvatsku odvjetničku komoru (HOK) izišao iz okvira ustavnih ovlasti Predsjednika Republike i sustava parlamentarne demokracije.

Tvrdi da bi takav istup predsjednika protiv članova parlamenta ili čelnika neke stranke u zemljama s dugom demokratskom tradicijom bio skandal.

– Nije u skladu s ustavnim ovlastima da Predsjednik kritizira i raspravlja o političkom djelovanju zastupnika u Saboru, a isto tako nema pravo raspravljati i politizirati o političkom djelovanju čelnika bilo koje stranke. To je izvan njegovih ovlasti i uzusa parlamentarne demokracije – rekao je Šeks.

Ocijenio je da je riječ o ‘pokušaju tihe revizije Ustava’, a na pitanje što je predsjednika potaknulo na takav istup, ocijenio je da je riječ o ‘lošem savjetu’.

Nečisti savjetnici

– Mislim da ima loše savjetnike – rekao je Šeks, a o kojem je savjetniku riječ nije htio nagađati, jer je, kaže ‘tamo brzopotezno prodefilirao popriličan broj savjetnika’.

Jezik iza zubi

Riječ prodefilirati ima korijen u arhaičnom engleskom pojmu defilen, koji u doslovnom prijevodu znači nečist ili prljav.

Naglasio je i da mu nije namjera otvarati sukob s Predsjednikom, nego da je riječ o ‘krajnje dobronamjernom skretanju pozornosti da jedan dio političkog miljea to doživljava kao strančarenje i držanje štange jednoj stranci’.

‘Strančarenje’ HDZ-ovci iščitavaju iz činjenice da Josipović nije reagirao kad su SDP-ovi dužnosnici javno napadali čelnike MUP-a i policije.

I drugi HDZ-ov potpredsjednik i predsjednik stranačkog Kluba Andrija Hebrang smatra da Josipović nije dobro proučio Ustav. – Obećavao nam je novu pravednost, a postupa po staroj pravednosti, koja je vrijedila od 1945. do 1990. – rekao je Hebrang.

Kazao je, ipak, da se Josipović još dobro ne snalazi u politici te da mu ‘treba dati vremena da nauči kako nastupati u inozemstvu, da Hrvatska nije bila agresor u BiH, kako surađivati s vladom i da se ne smije vršiti pritisak na HOK’ rekao je Hebrang.

Njegov kolega Ivan Jarnjak ponovio je da je u Bleiburgu bio kao izaslanik Sabora te da je primjedbe na saborsko pokroviteljstvo nad tom komemoracijom Josipović trebao iznijeti dok je bio u saborskim klupama.

– Nitko u ovoj zemlji, pa ni Predsjednik, nema pravo postavljati pitanje što negdje radi potpredsjednik Sabora – kazao je Jarnjak te upitao bi li za odlazak nekuda izaslanik Sabora trebao pitati Predsjednika Republike.

– E, ne bu išlo – poručio je Jarnjak.

‘Visoki’ glasovi

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić još jednom je odbacio Josipovićevu tvrdnju da su ‘HDZ-ova tri tenora’ isprovocirali HOK-ov disciplinski postupak protiv odvjetnika Ante Nobila.

– Samo smo upozorili na Nobilov neprimjeren pritisak – rekao je Bačić, dodajući kako ‘nije čuo da Josipović dao ikakvu izjavu kad su SDP-ovi čelnici grubo nasrtali na čelnike pravosudnih tijela i policije’.

– Je li pritisak to što je Josipović primio generala Miličevića dan prije nego što je svjedočio u slučaju protiv Rončevića, i to u društvu SDP-ova predsjednika Istražnog povjerenstva za taj slučaj – upitao je.

Glasnogovornik Kluba Frano Matušić kazao je, pak, da je predsjednik i činjenično pogriješio jer trojica HDZ-ovih dužnosnika ‘nisu tenori nego baritoni’.

– Predsjednik se zanio u ulozi predsjednika, ali i skladatelja. To su baritoni, koji neće pjevati ono što on napiše – poručio je.


Premijerka traži ‘nedodirljivost za sebe i uži kabinet Vlade.’

Autor:Hina/T.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.