Patrik Macek/PIXSELL

Šeks tvrdi da nije kazneno odgovoran zbog pomilovanja

Autor: Hina

Predsjednik u međuvremenu smijenjene Komisije za pomilovanja Davor Derenčinović Hini je rekao da je Šeksova izjava kako je utjecao na komisijin rad jedini razlog odluke predsjednice o prestanku mandata Komisije.

Nedavno razriješeni savjetnik hrvatske predsjednice Vladimir Šeks rekao je u srijedu novinarima da nema nikakve kaznene odgovornosti u njegovoj ulozi oko pomilovanja njegova bivšeg savjetnika osuđenog zbog droge i oružja.

“Ako se pogleda obilježje kaznenog djela trgovanja utjecajem onda je i malom djetetu jasno da tu nema nikakve kaznene odgovornosti“, rekao je Šeks novinarima u Hrvatskoj akademiji zanosti i umjetnosti, upitan hoće li snositi kaznenu odgovornost zbog utjcaja na Komisiju za pomilovanja.

Dodao je da je za to kazneno djelo odgovoran onat tko korištenjem službenog položaja i utjecaja posreduje da se neka službena ili neka druga radnja ne obavi, a koja bi se trebala obaviti ili da se posreduje da se obavi neka radnja koja se ne bi smjela obaviti. “Oni koji zlonamjerno i maliciozno postavljaju ta pitajnja ili su maliciozni ili su pakosni ili se radi o običnim budalama”, poručio je Šeks.

Istovremeno “teorijama s dalekih obala“ Šeks je nazvao nagađanja da pravi razlog njegova razrješenja nije bilo sporno pomilovanje njegova bivšeg suradnika, već njegova namjera da utječe na unutarstranačke izbore u HDZ-u.

Šeks je za Jutarnji list potvrdio da je razriješen na osobni zahtjev zbog pomilovanja Vanje Goldbergera koji je bio osuđen zbog zloporabe opojnih droga i nedopuštenog posjedovanja oružja. U izjavi za taj dnevnik Šeks je rekao da je on zagovarao da se Goldberger pomiluje, dok je predsjednica smatrala da to nije u redu s obzirom na njegov poseban odnos s njim, zbog čega je podnio ostavku.

U ranijim izjavama za Hinu pravni stručnjaci iz redova odvjetnika i sudaca složili su se da je u ovom slučaju nemoguće govoriti o nedjelu trgovanja utjecajem. No, naveli su da bi se, uz pronalaženje dokaza, Šeksovo postupanje moglo sagledavati kao poticanje na zlouporabu položaja. U tom bi se slučaju odgovornost mogla proširiti i na Komisiju koja je predsjednici predložila pomilovanje.

Predsjednik u međuvremenu smijenjene Komisije za pomilovanja Davor Derenčinović Hini je rekao da je Šeksova izjava kako je utjecao na komisijin rad jedini razlog odluke predsjednice o prestanku mandata Komisije.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.