fbpx

Šeks: Od Srbije ne tražim oprost, niti ga nudim

Autor: D.Ko.

Šeksa se, uz Merčepa, Glavaša i Vekića tereti da su 'govorili i zalagali se za uništenje srpske nacionalne grupe na prostorima RH, kao preduvjeta za stvaranje samostalne i nezavisne države Hrvatske'.

Vladimir Šeks u zadnje je vrijeme suočen s višestrukim optužbama za počinjenje zločina u Domovinskom ratu, a posljednja je ona međunarodne nevladine organizacije Amnesty Internationala koji Šeksa tereti je mogao spriječiti zločine u Slavoniji 1991.

– AI polazi od konteksta da je Hrvatska 1991. prouzročila rat između Hrvatske vojske i vojske hrvatskih Srba, u kojem su obje strane počinile masovne ratne zločine i teška kršenja međunarodnog prava – brani se potpredsjednik Sabora, te dodaje kako je žalosno da organizacija koja uživa međunarodni ugled polazi od lažnog povijesnog konteksta.

Vojno tužiteljstvo u Beogradu, podiglo je 10. kolovoza 1992. optužnicu protiv Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa i još 41 osobe za, kako su naveli, više kaznenih djela počinjenih na području Istočne Slavonije u vremenu od 1990. – 1991. godine.


Podsjećajući da je Hrvatski sabor JNA proglasio okupatorskom i zločinačkom vojskom, Šeks nastavlja kako sada organi te zločinačke vojske, njihovi vojni i tužilački organi pokreću protiv njega istragu za kazneno djelo genocida i oružane pobune protiv SFRJ.

U procesu revidiranja ovakvih optužbi nakon pada Jugoslavije, Beograd najavljuje oprost i povlačenje par stotina presuda protiv Hrvatskih državljana za oružanu pobunu protiv Begorada, dok RH abolira sve koji su sudjelovali u oružanoj pobuni na njezinom tlu.

– Nitko od hrvatskih branitelja ne želi biti aboliran, pomilovan, ili da mu bude oprošten kazneni progon od strane Srbije, zbog sudjelovanja u oružanoj pobuni protiv Jugoslavije. Domovinski rat nije oružana pobuna protiv SFRJ – poručio je Šeks za dnevnik.hr.

– Od Beograda ne tražim nikakav oprost. Niti sam ga davao, niti bi ga tražio – podvukao je HDZ-ovac.

Optužba za genocid i oružanu pobunu

U nastavku pročitajte dio iz srpske optužnice koji tereti Vladimira Šeksa iako on tvrdi da u to vrijeme u Slavoniji uopće nije bio:
Pozivajući se na Zakon o vojnim sudovima i Zakon o vojnom tužilaštvu, srbijansko pravosuđe podiže optužnicu protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa, te protiv još 41 okrivljenika da su ‘sa predumišljajem podstrekivali okrivljene Marušića, Sablića, Nikolaševića, Vranjkovića. Peru Marića i Leventića na izvršenje krivičnih djela genocida i oružane pobune, tako što su u svojstvu ovlaštenih predstavnika organa vlasti RH i čelnih ljudi u stranci HDZ za Slavoniju…na sastancima koji su održani krajem veljače 1991. u kući Tomislava Merčepa u Bogdanovcima kod Vukovara i sredinom ožujka 1991. u prostorijama MZ ‘Alojzije Stepinac’ u Borovu Naselju…govorili i zalagali se za uništenje srpske nacionalne grupe na prostorima RH, kao preduvjeta za stvaranje samostalne i nezavisne države Hrvatske, a u funkciji ostvarivanja tog cilja posebno su se zalagali za uništenje srpske nacionalne grupe na teritoriju Općine Vukovar, ukazujući posebno na potrebu donošenja odluke o provođenju ‘akcije čišćenja’ kako ju je nazvao okr. Glavaš, a koja se u suštini sastojala u smjenjivanju građana srpske nacionalnosti sa svih političkih i privrednih funkcija na teritoriju Općine Vukovar, vršenju zastrašivanja uslijed kojeg bi se pripadnici srpske nacionalnosti prinudili na iseljavanje s teritorija Općine Vukovar i, u završnoj fazi, fizičkoj likvidaciji lica kod kojih prethodne mjere ne bi urodile plodom, ističući pri tome da je donošenje takve odluke u potpunom skladu sa smjernicama najviših organa vlasti RH…’.

Povjerenje u svog ministra prije nego u srpskog

Optužba Amnesty Internationala pristigla je u trenutku kada je srbijanska ministrica pravde Snežana Malović najavila kako će srbijansko pravosuđe temeljem dogovora s hrvatskom pravosudnim tijelima nadgledati rad domaćih sudova u procesuiranju hrvatskih branitelja osumnjičenih za ratni zločin.
– Nije nas razočarala izjava našeg ministra Bošnjakovića o tome kako svi hrvatski branitelji koji su bili u logorima mogu biti procesuirani. Razočarala nas je izjava srbijanske ministrice Malović koja je rekla da će Srbija nadgledavati slučajeve koji bi se vodili na hrvatskim sudovima – rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logoraPetar Gojun prilikom posjeta premijerki Jadranki Kosor kojoj su bivši logoraši zahvalili na svemu što je za branitelje učinila na mjestu ministrice odgovornog resora.

– Mi imamo te spiskove od 1992. godine. Do sada smo ih smatrali bezvrijednima, ali se pokazalo kako oni to nisu. Ispalo je da su oni ozbiljna prijetnja nama braniteljima koji smo bili u logorima – komentirao je Gojun srpske popise hrvatskih branitelja.

Autor:D.Ko.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.