Šeks izrazio nadu da se Hadžić neće objesiti

Autor: hina

'Hadžić i Mladić mogli su biti uhićeni davno ranije, ali sada, kada je postalo očigledno da nema ništa od početka pregovora u vezi sa članstvom Srbije u EU, srbijanske vlasti odlučile su se na njihov pronalazak i uhićenje', ocijenio je Šeks.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks izjavio je danas u Vinkovcima kako je uhićenje Gorana Hadžića, koji je odgovoran za mnoge ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika te teške povrede humanitarnog prava, dobra vijest.

U izjavi za Hinu Šeks je izrazio nadu da će Hadžića stići ruka pravde i da će, osim uhićenja, biti i osuđen.

“Nadam se da se neće ponoviti situacija kao u slučaju bivšeg predsjednika općine Vukovara Slavka Dokmanovića, koji se objesio, kao što se objesio i Milan Babić, ili da se neće suđenje tako dugo odugovlačiti da optuženik Hadžić umre kao što se dogodilo sa Slobodanom Miloševićem”, rekao je Vladimir Šeks.

Po njegovim riječima, uhićenje Hadžića “u funkciji je promjene kursa Srbije”, koja uhićenjem Mladića i Hadžića želi dobiti početak pregovora s Europskom unijom.

“Hadžić i Mladić mogli su biti uhićeni davno ranije, ali sada, kada je postalo očigledno da nema ništa od početka pregovora u vezi sa članstvom Srbije u EU, srbijanske vlasti odlučile su se na njihov pronalazak i uhićenje”, ocijenio je Šeks.

Vladimir Šeks prisjetio se Hadžićeva uhićenja na Plitvicama, “kada ga je jednom ludom politikom tadašnji ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac oslobodio i pritom mu još darovao pištolj suludo se nadajući i kalkulirajući” da će njegovo puštanje na slobodu ublažiti srpsku pobunu.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks u Vinkovcima je bio na proslavi Dana grada.




Premijerka Kosor pozdravila dobru vijest

Uhićenje haaškog bjegunca Gorana Hadžića dobra vijest, iako se na nju dugo čekalo, kazala je u srijedu u Varšavi hrvatska premijerka Jadranka Kosor te je najavila da će hrvatska vlada tek odlučiti na koji se način uključiti u proces protiv optuženog za zločine u Vukovaru.

“Uhićenje Hadžića je dobra vijest za cijelo čovječanstvo, cijeli svijet, za nas u Hrvatskoj i obitelji tisuća žrtava”, rekla je premijerka Kosor, koja boravi u službenom posjetu Poljskoj.




“Predugo smo čekali, jer smo ove godine obilježili 20. obljetnicu neovisnosti, a Vukovar 20. obljetnicu ulaska neprijateljskih snaga”, dodala je Kosor na konferenciji za novinare nakon sastanka s poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Po njezinim riječima, teško se pomiriti s činjenicom da brojne žrtve i njihove obitelji nisu dočekale uhićenje “jednog od onih koji su dosljedno i predano provodili agresivnu Miloševićevu politiku”, ali je dobro da će Hadžić, kao Ratko Mladić, stati pred lice pravde.

Premijerka je najavila da će se u srijedu popodne, po njezinu povratku iz Varšave, održati sjednica užeg kabineta vlade na kojoj će se razmotriti idući koraci vezani za taj slučaj.

I Tusk je komentirao uhićenje Hadžića rekavši kako to pokazuje da se cijela regija nalazi na dobrom putu prema Europi.

Josipović: Pravda je spora ali dostižna

Predsjednik Ivo Josipović rekao je danas komentirajući uhićenje Gorana Hadžića da je, bez obzira na to što sasvim sigurno možemo reći da se s uhićenjem kasni, pravda spora, ali dostižna, te da je dobro da se konačno vlada u Srbiji odlučila za punu suradnju s Haaškim sudom.

“Nadam se da će haaško tužiteljstvo i Haaški sud obaviti svoj posao na najbolji mogući način i da će to biti jedno pravedno suđenje”, izjavio je Josipović.

Na novinarski upit kako komentira to što su i Hadžić i Mladić uhićeni u Srbiji, predsjednik Josipović je rekao kako to pokazuje da su se ondje skrivali.

“Znamo da u mnogim zemljama nije uvijek bilo volje za suradnju s Haaškim sudom”, rekao je i dodao kako je dobro da se “konačno i vlada u Srbiji odlučila za punu suradnju”. “To je dobro i sa stajališta pravde za naše međususjedske odnose, a prije svega za samu Srbiju”, istaknuo je.

Na pitanje o bivšem premijeru Ivi Sanaderu, predsjednik Josipović je odgovorio kako – kad je riječ o postupku koji se vodi protiv gospodina Sanadera – može reći da se politika ne smije ni približiti tom predmetu, pa neće ni on.

Predsjednik Josipović danas je u posjetu Rijeci. Pozdravio je sudionike Europskoga sveučilišnog rukometnog prvenstva u Sportskoj dvorani Zametu i posjetio Muzej računala i tehnologije Peek&Poke u središtu Rijeke te prošetao središtem grada i na Korzu se susreo s građanima na kavi.

Poslijepodne će se predsjednik Josipović susreti s građanima na malološinjskoj rivi, a navečer će biti na svečanom otvorenju 36. osorskih glazbenih večeri.

Milanović o uhićenju Hadžića

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas novinarima u povodu uhićenja haaškog bjegunca Gorana Hadžića u Srbiji da je pravda spora, ali dostižna.

Kada se svi “punti” zbroje sve dođe na svoje ali to je mala utjeha žrtvama, no vrijeme ipak pokazuje da je pravda dostižna, izjavio je novinarima u središnjici SDP-a Milanović.

Hrvatska ulazi u Europsku uniju, a Srbija će nakon Hrvatske u nekom razumnom vremenu otvoriti pregovore s EU, po svemu sudeći krajem godine. Stvari idu svojim tijekom i to je dobro za sve zemlje u regiji i za sve ljude, kratko je dodao.

Na upit nije li neobično da dugo u Srbiji nije bilo nikakvog uhićenja osumnjičenih za ratne zločine a sada u kratkom roku dva uhićenja (Mladića i Hadžića), Milanović je rekao da “to svakako privlači pozornost, međutim ne mogu to komentirati”. Pretpostavljam da je unutarnjopolitička situacija za vlast u Srbiji, za predsjednika Tadića i demokrate, bila komplicirana, ali ne mogu spekulirati ili nagađati, dodao je Milanović.

Na upit što možemo očekivati od Haaškog suda poučeni slučajem Veselina Šljivančanina, u slučaju Mladića i Hadžića, predsjednik SDP-a je rekao da ga od Šljivančanina daleko više brine što njegovi nalogodavci nikada nisu odgovarali. Šljivančanin je bio običan major, dodao je Milanović.

Pupovac: Uhićenje Hadžića dobra je vijest za Hrvate i Srbe

Uhićenje Gorana Hadžića dobra je vijest za sve Hrvate koji su stradali od njegove politike, za Hrvate i Srbe iz istočne Slavonije i za dobre odnose koje grade i trebaju graditi, komentirao je Hadžićevo uhićenje za Hinu saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

To je, dodao je, dobra vijest i za Hrvatsku i Srbiju, čija pravosuđa sve uspješnije surađuju u pitanjima ratnih zločina i čije se politike postepeno oslobađaju ratnog nasljeđa 90-ih.

Pritom, naglasio je Pupovac, Srbija i Hrvatska još imaju posla oko suradnje u rješavanju ratnih zločina, ali nema više tako krupnih imena kao što su bili Ratko Mladić, Goran Hadžić ili neki drugi s hrvatske strane.


Pročitajte kako je uhićen Goran Hadžić

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.