Šefica Ruđera nije heroina, već diktator koji neistomišljenicima dijeli otkaze

Autor: Damir Kramarić

Danica Ramljak bi se trebala posvetiti vođenju Ruđera, a ne dolaziti u sukob sa zaposlenicima. Svaki znanstveni institut morao bi poticati slobodu kritičkog izražavanja i sukobe mišljenja, a ne ih silom ukidati, ocijenio je dr. Ivan Đikić.

Nakon što je u više medija objavljena vijest da je ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak otkazom prijetila znanstveniku Saši Blagusu, samo zato što je izjavio kako je ona dokinula demokraciju na IRB-u, počeo se rušiti mit o heroini koja je, tobože, Zagreb spasila od skladištenja nuklearnog otpada.

Stvorila atmosferu straha

I drugi znanstvenici s Ruđera s kojima smo razgovarali, tvrde, naime, da Danica Ramljak nije nikakva super-žena kakvom su ju nedovoljno upućeni novinari proglašavali, već da je ona, baš naprotiv, svojevrsni diktator koji je za kratko vrijeme u Institut kojem je na čelu (od lipnja 2009. godine) unijela atmosferu straha i nepovjerenja, nespojivu sa znanstvenim radom i okruženjem u kojem znanstvenici obično djeluju.

Naši sugovornici tvrde, naime, da je ravnateljica Ramljak u kratko vrijeme podijelila mnogo opomena pred otkaz, ili odluka o otkazu uglednim znanstvenicima s dugogodišnjim stažem, a sve to najčešće zbog najobičnijeg sukoba mišljenja, odnosno zbog nečije ‘krive izjave’, ili nekog postupka koji se ravnateljici nije svidio.

Ravnateljica zatire znanstveni rad

Borit ću se do kraja, jer znam da nisam učinio ništa protivno pravilima, ili Statutu Ruđera Boškovića. Znam da su mnogi zaposlenici na Ruđeru dobili opomenu, bez da se prethodno sastalo Disciplinsko povjerenstvo, što je naprosto nedopustivo. Ja na to neću pristati
dr. Saša Blagus

Znanstvenici, osim toga, tvrde da u Institutu više ne mogu dobiti potrebne informacije, da im se ne odobravaju znanstveni radovi, kao ni odlazak na simpozije (koji su uglavnom unaprijed plaćeni od strane organizatora), te im se na taj način onemogućava znanstveni rad.




Jedini hrvatski znanstven institut na taj se način, prema riječima naših sugovornika, blokira i uništava, jer je znanstvenicima onemogućeno da ostvaruju temeljnu zadaću Instituta.

Naši izvori, uz to, tvrde da je gospođa Ramljak ravnateljicom postala protivno Statutu Ruđera Boškovića, jer Statut inzistira na pravilu ‘da ravnatelj može biti samo vrhunski znanstvenik, potvrđen od strane svjetske znanstvene zajednice’, što Danica Ramljak svakako nije. Zbog te činjenice, mnogi ugledni znanstvenici još su prije više od godinu i pol dana osporavali njezin izbor za prvu damu Ruđera.

Danica Ramljak nije vrhunski znanstvenik




– Govorio sam da gospođa Ramljak nije vrhunski znanstvenik i da se to kosi sa Statuom Instituta, no malo tko me je tada podržavao. Zaposlenici koji se sada bune, trebali su to činiti puno ranije, pa Danica Ramljak vjerojatno ne bi ni došla na čelo Ruđera – istaknuo je dr. Ivan Đikić, hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, s kojim smo razgovarali u četvrtak predvečer.

Đikić je, osim toga, dodao da je i on čuo da na Ruđeru vlada represivna atmosfera.

– Nepotrebno je provoditi silu prema znanstvenicima, jer to samo nanosi štetu Institutu. Ravnateljica bi se trebala posvetiti vođenju Ruđera, a ne dolaziti u sukob sa zaposlenicima. Svaki znanstveni institut u svijetu mora, naime, hraniti slobodu kritičkog izražavanja i sukobe mišljenja, a ne ih silom ukidati. Ulazeći u sukobe, ravnateljica uvijek gubi, osim u slučaju ako se doista ne radi o kršenju zakona. No meni se čini da nije bilo razloga za sukob s Blagusom, jer on nije izrekao ništa što se ne bi smjelo javno reći – zaključio je jedan od najuglednijih i najcitiranijih hrvatskih znanstvenika.

Blagus: Neću prihvatiti sankcije ravnateljice Ruđera

Sam Saša Blagus potvrdio nam je da mu je ravnateljica prijetila otkazom jer je izrazio svoje osobno mišljenje, te je dodao da ni u kom slučaju neće prihvatiti sankciju koju mu Danica Ramljak dodijeli.

– Borit ću se do kraja, jer znam da nisam učinio ništa protivno pravilima, ili Statutu Ruđera Boškovića. Znam da su mnogi zaposlenici na Ruđeru dobili opomenu, bez da se prethodno sastalo Disciplinsko povjerenstvo, što je naprosto nedopustivo. Ja na to neću pristati – napomenuo je dr. Saša Blagus, znanstvenik s dugogodišnjim stažem, koji je na kraju dodao da mu nakon svega ostaje gorčina u ustima, gorčina izazvana nedemokratskom klimom na Institutu koji je do jučer bio srce hrvatske znanosti.

A što o svemu kaže ravnateljica Ruđera, do objavljivanja ovog teksta nismo uspjeli doznati. Tajnica Danice Ramljak rekla nam je, naime, da je ravnateljica na putu, te da prije ponedjeljka ne možemo dobiti njezinu izjavu.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.