Owner

ŠEFICA DALMATINSKOG RADIJA NAMJESTILA NAGRADNU IGRU! Evo detaljne pozadine cijele priče

Autor:

Lokalni Radio BnM iz Biograda na moru osnovan je u srpnju ¸1992.godine, odnosno prije 27 godina, no na inzistiranje direktorice Nikoline Kovačević, navedena je radijska proslava ove godine proslavila jubilarni 30 rođendan, a tim povodom direktorica Kovačević namjestila je nagradnu igru u kojoj su dijeljeni osobni automobil i skuper. No, priča razmjere nevjerojatne poprima onoga časa kada se po nagradnoj igri zagrebe detaljnije, naime kako tvrdi skupina građana Biograda Kovačević je namjestila nagradnu igru i auto dodijelila majci svojeg dečka, a skupet majci pročelnice iz gradske uprave. Pobjednike nagradne igre Kovačević je osobno izvukla, a u priču se uplela i policija koja je pokrenula istragu koja je rezultirala dodatnim informacijama. Spoznalo se tako da tvrtka posluje s minusom od 800 tisuća kuna, ali i da taj minus uključuje 370 tisuća kuna plaća za deset novinara i radijskih urednika, koji od kolovoza ne dobivaju primanja jer je račun tvrtke prazan i blokiran. Kovačević je po pokretanju istrage otišla na godišnji, bolovanje, a u konačnici zbog stresa i dala ostavku. Biograd je, podsjećaju naši sugovornici, grad u kojem je HDZ na vlasti 30 godina, a HDZ-ov gradonačelnik Ivan Knez prema njihovim rijećčima posljednjih 13 godina kontrolira poduzeća, uključujući i gradski Radio BnM, odnosno tvrtku Croata d.o.o.

”Nakon što 2017. godine tadašnji direktor Željko Sedić nije sto posto zagovarao HDZ-ovog kandidata, i nije izašao na izbore glasovati (to su vidjeli u popisu birača), za kaznu je smijenjen odlukom HDZ-ovog gradonačelnika Kneza koji vodi glavnu riječ na tom radiju. Za novu direktoricu je isti gradonačelnik doveo Nikolinu Kovačević iz Zadra(srpanj 2018. g) i predstavljao je svima kao velikog stručnjaka: ”Dovodim profesionalca iz Zadra, jer ovi moji u Biogradu nemaju pojma raditi. Svi joj morate pomagati, a ja ću osigurati financije” rekao je puno puta Knez u gradskoj upravi gdje je ona u početku i radila dok nije i službeno imenovana za direktoricu.  Najavljeno je veliko osnivanje novina BnM news, portala turističke televizije i multimedijskog centra u drugim medijima”, prepričava skupina nezadovoljnih građana pa napominju da je i radijska proslava rođendana iskorištena za najavu velikih promjena na medijskoj sceni na području nekadašnje općine Biograd.

”Gradonačelnik Biograda Ivan Knez malu medijsku revoluciju iz gradskih i općinskih proračuna ne shvaća kao trošak već ulaganje u obrazovanje i informiranje građana koje će se kroz godine itekako isplatiti”, tvrde Biograđani referirajući se na izjavu gradonačelnika Kneza koju su nam također dostavili. – To će biti lokalne novine u kojima će dominirati komunalne teme, a ne visoka politika. Važno je informirati i obrazovati građane, da imaju sve potrebne informacije vezane uz svoja prava, ali i obveze, kako bi život u zajednici bio lakši i jednostavniji za sve. Novine bi se prodavale na kisoku po cijeni dovoljnoj da se pokriju troškovi proizvodnje, a distribuirale bi se na cijelom području bivše Općine Biograd pa i šire. Od njih ne očekujemo zaradu, niti da podižu spomenik liku i djelu Ivana Kneza– tvrdio je gradonačelnik pozdravljajući promjene na radiju jer su vratila slušanost. Osim toga, najavljivao je i projekt turističke televizije koju je zamislio kao promidžbeno informativni program.

”Za velike najave je trebalo i povećati prihode iz gradskog proračuna na rebalansu 2018. g (sa prosječnih 400 i nešto na skoro 900 tisuća kn u pola godine mandata što se vidi na FINA-i), ali prvo je u dogovoru s poslodavcem podebljala sebi plaća. Navodno si je direktorica od prethodnog direktora na malom radiju udvostručila plaću (na oko 15 000 kn neto) i 2 000 kn neto glavnoj urednici Branki Pelicarić koju u gradu zovu glasnogovornica gradonačelnika.

Otvoren je i tjednik BnM News, a odmah nakon toga si je direktorica kupila ganz novu Suzuki Vittaru. Troškovi naglo rastu, ali za novu direktoricu to nije problem, jer u malom uhljebistanu ima tko financirati iz gradskog i općinskih proračuna.  Ni to im nije bilo dosta. Radio BnM je 2019. godine slavio svoj 27. rođendan(vidi članak gore). Ali kako organizirat jubilarne nagrade koje treba namjestiti kad je 27. rođendan. Sve je moguće…Izmislili su da je okrugli 30. rođendan i osigurali nagradni fond s prvom nagradom Toyota Aygo. Grad Biograd izdao dozvolu i izvlačenje na našoj plaži Bošani (koju žele izbetonirati) se organiziralo. Prvu nagradu dobiva mama od direktoričinog dečka Marka Mikića, Dijana Mikić iz dalekog Šibenika.  Druga nagrada gle čuda dodijeljena majci(Vesna Šekulin) jedne naše gradske službenice Drine Bešeni. Drina je pročelnica jedinstvenog upravnog odjela (bila voditeljica ureda gradonačelnika) i tajnica gradskog HDZ-a. Vesna Šekulin je dobila skuter i otišla na svečanu dodjelu. Još su i po svojim medijima objavljivali fotografije dodjele i smijali nam se u lice!: Marko Mikić iz Šibenika, nevjenčani suprug(dečko) Nikoline Kovačević zajedno s njom je na katu tržnice odmah pored prostorija radio BnM-a otvorio i kafić  ista adresa, Šetalište Kneza Branimira 2, Biograd”, govore o nemilim događanjima u svojem kraju naši sugovornici te dodaju da je potom uslijedio šok kada se saznalo da je u radijsku postaju ušetala policija pretražujući spornu dokumentaciju.

”Druga vijest koju smo dobili je još neugodnija, a govori da djelatnicima nisu isplaćene mahom po zadnje 3 plaće, a upitna je i 4. plaće. Na zadnjoj 20. sjednici, na koju oporbeni vijećnici nisu došli iz poznatog protesta, poslali su pitanje kojim su htjeli provjeriti stvarno stanje stvari u ovoj gradskoj tvrtki. Odgovor na to pitanje nismo dobili, ali nismo ni čuli da ga je gradonačelnik dao. Dakle, gradonačelnik slaže posebno lijepu nisku dugova, grad je doveo u minus za koji nitko ne zna koliki je, skriva se točan iznos duga, prema nama poznatim podacima procjenjujemo ga na svotu između 50 i 65 milijuna kuna. Prije su oporbeni vijećnici postavili pitanje vezano za zapošljavanje nove direktorice trgovačkog društva Croata na gradskom vijeću, ali nema odgovora do danas. Direktorica odmah po pokretanju istrage odlazi na bolovanje. Uhljebistan to omogućava i ako ste pod istragama i dalje bi primala direktorsku plaću da se ona isplaćuje zadnjih 4 mjeseca.Tjedne novine BnM News su prestale izlaziti, a od televizije će jedino pratiti sami sebe kad počnu istrage, jer su neki mediji zainteresirani za ovu aferu. Nakon prijave i dolaska istražitelja, porezna uprava postupa po dužnosti. Nalazi puno nepravilnosti, bankovna kartica od Croata. D.o.o.(radio BnM) se stalno trošila za privatne potrebe i napravljeno je puno prekršaja, pa je Croata d.o.o. dobila 200 000 kn kazne od Porezne uprave, a direktorica 50 000 kn. Ova korupcija se pokušavala sakriti preko svojih veza u stranci i poreznoj. Zbog nagomilanog duga koji je prouzrocen dovođenjem još uvijek aktualne direktorice, radiju prijeti otpustanje radnika,  gasenje i stecaj. Osim naravno u slucaju da Grad Biograd iz proracuna, odnosno mi građani, ne osigura sredstva kako bi radio mogao opstati”, kažu građani iz inicijative Za bolji Biograd, ali tu sa svojom ispovjesti ne staju te se pitaju je li istragom obuhvaćena i šefica gradske uprave čija je majka dobila skuter te kažu da je u cijelu sagu prema njihovim spoznajama uključen politički vrh biogradskog HDZ-a, ali i bivša radijska direktorica. Sporno je Biograđanima i što se u dijelu medija sada sva krivnja nastoji prebaciti samo na direktoricu, koju ne drže jedinom odgovornom za ovaj skandal.

”U Pravilnik o nagradnim igrama je uvjetovano da: „Priređivač u svojim pravilima mora predvidjeti najmanje tročlanu komisiju koja će nadgledati ispravnost izvlačenja dobitnika nagrada. Javnom izvlačenju nagrada s pojedinačnom vrijednošću nagrade većom od 50.000,00 kuna obvezno mora prisustvovati javni bilježnik.“  To je samo jedna od stavki koje se nisu poštivale. Samo izvlačenje je vodila direktorica Kovačević, iako je jedna djelatnica Radija BnN predložila da se izvlačenje dobitnika prepusti nekome iz publike ili dici koja su bila na pozornici. Kovačević je to odbila i odlučila je da sama izvlači dobitnike. Ni komisija ni javni bilježnik nisu bili na izvlačenju nagrada. Zašto je kutija bila kartonska, a ne prozirna kako inače zahtijevaju pravila, i zašto nije bila zapečaćena niti se otvarala pred komisijom,  nitko nije provjeravao. Kao ni to da su pisma glavnih dobitnica ubačena na vrh i bilo ih je značajno više u odnosu na ostale sa zabilježenim imenom  Nakon što je izvukla glavnu dobitnicu nagrade Dijanu Mikić, majku svog dečka, još je i pokušala prodat priču kako se Biograd News čitaju u dalekom Šibeniku. Pa tko bi normalan kupovao lokalne novine malog mista koje je udaljeno skoro 50km. Za manje od godinu dana je prošlo Biograd News više se ne tiska.  Gradonačelnik Knez je već kroz rebalans gradskog proračuna najavio pokrivanje nastalih dugova i lopvluka koji je sam izazvao! Neka lopovluk pokriju iz stranke ili iz svog osobnog džepa, jer su oni nju i doveli! Biogradska vlast se nije previše uzrujala  jer  su navikli da mogu raditi što žele i da za to ne odgovaraju nikom. Akteri ove priče imaju svoje veze i kanale preko kojih pokušavaju spriječiti da istraga dođe i do njih samih, Ivan Knez (gradonačelnik) se ograđuje od čitavog slučaja, a on je bio taj koji je doveo bivšu direktoricu koju je predstavljao kao blisku suradnicu i profesionalca kojem svi iz gradske uprave i HDZ-a moraju pomagati. Nije objavljen nikakav natječaj kad je Kovačević izabrana na tu funkciju, a dali je podršku imala i od pročelnice Drine jer joj se odlučila zahvaliti i pokloniti joj skuter? Dulje od godinu dana gradonačelnik i njegovi ne odgovaraju na upit oporbenog vijećnika o imenovanju nove direktorice”, zaključuju iz Inicijative. Upit o nemilim događajima postavili smo i gradonačelniku Knezu koji kaže da doista svojim gradom vlada zadnjih 13 fodina, no ne zahvaljujući skupinmi zabrinutih građana.

”Istina je da sam gradonačelnik zadnjih 13 godina, ali ne zahvaljujući ovoj „zabrinutoj grupi građana“. Tvrtka Croata d.o.o. je tvrtka u kojoj Grad Biograd na Moru ima 25% suvlasništva kao i ostale tri Općine isto po 25%, Sv. Filip i Jakov, Pakoštane i Pašman. Željko Sedić je bivši direktor tvrtke Croata d.o.o. koji je bio imenovan na 4 godine, te istekom mandata na novi natječaj se isti nije javio, pa mi nije jasno kako sam ga ja mogao smijeniti. Novu direktoricu Nikolinu Kovačević kao jedinog kandidata koji se javio na natječaj imenovala je Skupština od četiri člana koji predstavljaju Osnivača (tri Općine i jedan Grad, u jednakim udjelima), eto tako Vam je svemoćni Knez sa 25% imenovao Nikolinu Kovačević za direktoricu. (Samo Vama na znanje predsjednik Skupštine Croata d.o.o. je Marin Colić, inače predstavnik Općine Sv. Filip i Jakov.)”, tvrdi Knez dodajući da nije ovlašten davati informacije o predmetima istrage nadležnih tijela. ”Grad Biograd na Moru nije nikom ostao dužan niti jedne kune”, poručuje Knez pozivajući se na transparentnost poslovanja svojeg grada. Nada se, kaže da oporba prati natječaje dostupne na gradskim internetskim stranicama. ”Koliko znam neslužbeno novi V.D. direktor smanjuje troškove tvrtke Croata d.o.o. i poduzima sve zakonom propisane radnje u svrhu uspješnog obavljanja djelatnosti tvrtke”, napominje gradonačelnik dodajući da Grad Biograd ima samo 25% suvlasništva i ne može biti niti kriv niti zaslužan za 100 postotni rad tvrtke Croata d.o.o.

”Bivša direktorica Nikolina Kovačević je sama podnijela ostavku na mjesto direktorice, a ako bude otpuštanja, stečaja, to je sve na novom V.D. direktoru koji mora omogućiti uspješno funkcioniranje tvrtke. Kod donošenja proračuna za svaku kalendarsku godinu, ne odlučuje gradonačelnik već Gradsko vijeće. Kako Grad Biograd na Moru tako i Općina Sv. Filip i Jakov, Pakoštane i Pašman u svojim proračunima osiguravaju potrebna sredstva u onoj mjeri koliko je potrebno za normalno funkcioniranje navedene tvrtke”, zaključio je gradonačelnik Ivan Knez.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.