fbpx

Šef pravnog tima Srbije: ‘Oluja je bila najteže kazneno djelo tijekom rata, Srbi su činili zločine po Hrvatskoj, ali to nije genocid’

Autor: Marko

Na netočne tvrdnje šefa pravnog tima Srbije osvrnula se Vesna Škare Ožbolt.

Šef pravnog tima Srbije u sporu s Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu Saša Obradović ocijenio je važnim da odluka po uzajamnoj tužbi i protutužbi za genocid ishodi rješenje koje će omogućiti dalju izgradnju dobrosusjedskih odnosa dviju država, izvjestili su beogradski mediji iz Den Haaga. Uvjereni su, tvrdi Obradović, da su činjenice i argumenti koje će iznijeti takvi da im sud mora pokloniti veliku ozbiljnost. Istaknuo je i stav Srbije da bez obzira na neosporno teška djela počinjena tijekom rata nad hrvatskim i drugim nesrpskim stanovništvom ta zlodjela nisu imala obilježja genocida kako tvrdi Hrvatska. Ustvrdio je i da će Srbija tijekom rasprave priložiti dokaze u prilog protutužbi da je operacija Oluja predstavljala kulminaciju kriminalne namjere hrvatske vlade i vojnih snaga da uklone srpsko stanovništvo iz Kninske krajine te da je imala obilježja genocida. Srpski pravni tim će, po Obradovićevim riječima dokazivati da je Oluja bila najteže kazneno djelo tijekom rata u Hrvatskoj.

Obradović je naglasio i legitiman interes Srbije da pred ICJ-om iznese dokaze o broju žrtava i činjenici da u Hrvatskoj živi jedna trećina Srba koji su u njoj živjeli prije rata. “Sada kada smo ovdje, naš zadatak je najprije uvjerljivo dokazati da kaznena djela počinjena 1991. u Hrvatskoj nisu imala bitna obilježja genocida, a drugo je da zločini koji su počinjeni prema srpskoj strani, prije svega oni u operaciji ‘Oluja’, jesu imali bitna obilježja kaznenog djela genocida”, rekao je Obradović.

Početak tužbe, ali i Obradovićeve teze za naš portal prokomentirala je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Prije svega podsjeća da u vrijeme kada je Hrvatska podnosila tužbu definicija genocida bila je šira dok je ista sada sužena. Također, dodaje da je Bosna i Hercegovina 2007. godine upravo stoga izgubila postupak od Srbije, a samo Srebrenica proglašena je genocidom. “Tada je to bio šok, ali zanemarilo se da je sužena definicija genocida.”, kaže Škare Ožbolt. Ispričala nam je da su i nju u Haagu dok je obnašala dužnost ministrice pitali mislimo li povući tužbu. “Rekla sam da ne vidim političara u Hrvatskoj koji bi se usudio staviti svoj potpis na to. Tužbom će se rasvijetliti neki detalji i pojedinosti iz prošlosti i ona je zbog toga važna, a ishod ne želim prejudicirati”, ističe naša sugovornica. Obradovićeve tvrdnje za nju su apsolutno netočne jer postoje jaki dokazi da su Srbi dobrovoljno otišli te da je njihovo povlačenje bilo planirano. “Njihovo pravo je da iznose što misle, ali teze im je srušio Međunarodni sud.”, ističe Škare Ožbolt. Također, dodaje da ljude iz hrvatskog pravnog tima ne poznaje, ali ističe kako je Hrvatska do sada imala dosta jake timove stručnjaka. “Mirjam Damašk jedan je od najačih pravnih stručnjaka i smatram da je njegovo micanje loše. To mi se ne sviđa.”, ustvrdila je Škare Ožbolt.


Osvrnula se i na tvrdnje nekih medija da Hrvatska u slučaju gubitka ovoga spora neće moći naplatiti ratnu odštetu. Hrvatska je na svojem teritoriju pretrpjela razaranja, ali o tome postoje dvije presude koje su se različito tretirale. Na Vukovar se tako gleda kao unutarnji sukob dok se Oluju promatra kao međunarodni sukob, pojašnjava bivša ministrica. “Nismo dovoljno pratili suđenje vukovarskom trojcu, a oni su zato dobro prošli. Na to sam i upozoravala.”, tvrdi Škare Ožbolt aludirajući na bivše oficire JNA Milu Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina. No, usprkos svemu Vesna Škare Ožbolt drži da bi mogli dobiti ratnu odštetu.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.