Edina Zuko/PIXSELL

ŠEF HRVATSKE U AUSTRALIJI, PRVI PUT NAKON TUĐMANA: Grabar Kitarović uz susret s Hrvatima prvo je otišla na misu!

Autor: Hina

Predsjednica Grabar-Kitarović prvi je šef hrvatske države koji posjećuje Australiju i Novi Zeland nakon 22 godine i posjeta Franje Tuđmana, što su u petak na svojim mrežnim stranicama pozdravili premijeri tih zemalja

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, pri šef hrvatske države koji nakon 22 godine dolazi u Australiju i Novi Zeland, susrela se u nedjelju u Sydneyju s predstavnicima hrvatske zajednice, koja jednako kao i ona na Novom Zelandu snažno doprinosi razvoju tamošnjih gospodarstava, a ujedno je važna spona s Hrvatskom.

Hrvatska predsjednica koja će se u Australiji sastati s premijerom Malcolmom Turnbullom i drugim visokim australskim dužnosnicima, susrela se u nedjelju s predstavnicima hrvatske zajednice Novog Južnog Walesa, javlja Hrvatski radio SBS.

Predsjednica je posjetila Hrvatski katolički centar te nazočila svetoj misi u prepunoj crkvi sv. Nikole Tavelića u parku St. John, javlja radio na hrvatskom jeziku.

Nakon mise Grabar-Kitarović održala je kratki govor i otkrila spomen-ploče pored kapelice Gospe Trsatske, koja je postavljena u čast njezina dolaska, a nakon ručka u umirovljeničkom naselju “Kardinal Stepinac” predsjednica se prošetala pozdravljajući okupljene, javlja radio.

U svim gradovima koje će posjetiti tijekom puta po Australiji, a to su Sydney, Canberra, Melbourne, Adelaide i Port Lincoln, predsjednica će se sastati s članovima hrvatske zajednice, a svečane večere planirane su u klubu Punchbowl u Sydneyu, te u Hrvatskom katoličkom centru Sunshine u Melbourneu.

Predsjednica Grabar-Kitarović prvi je šef hrvatske države koji posjećuje Australiju i Novi Zeland nakon 22 godine i posjeta Franje Tuđmana, što su u petak na svojim mrežnim stranicama pozdravili premijeri tih zemalja.

Premijer Turnbull,  koji će s Grabar-Kitarović razgovarati u Canberri, objavio je  na mrežnoj stranici da Australija jako cijeni svoje srdačne odnose s Hrvatskom i podsjetio da se ove godine obilježava 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.




“Posjet hrvatske predsjednice prigoda je za obilježavanje velikog doprinosa australsko-hrvatske zajednice australskom multikulturnom društvu. Više od 43 tisuće ljudi rođenih u Hrvatskoj živi u Australiji, a još ih 133 tisuće ima hrvatsko porijeklo”, rekao je Turnbull i najavio da će s Grabar-Kitarović razgovarati o jačanju poslovnih i drugih veza s Hrvatskom.

U odvojenu priopćenju premijer Bill English objavio je da Novi Zeland ima tople i konstruktivne odnose s Hrvatskom.

“Velika hrvatska zajednica koja je na Novom Zelandu našla svoj dom brojne godine snažno doprinosi našem gospodarstvu, kulturnom i političkom životu”, kaže English i najavljuje brojne teme razgovora s Grabar-Kitarović, uključujući “njezino viđenje nedavnih događaja u Europi i prigoda da Novi Zeland ojača odnose s tom regijom”.




Australija i Novi Zeland članice su Commonwealtha i stoga pozorno prate događanja oko Brexita te tragaju za novim partnerima u EU-u, a na Pantovčaku su uoči predsjedničina posjeta istaknuli da je Hrvatska jedna od članica na koju mogu računati, posebice imajući u vidu činjenicu da hrvatska zajednica predstavlja zajedničku sponu.

Grabar-Kitarović državnički posjet Novom Zelandu počinje 19. kolovoza u Aucklandu, a na itineraru je i grad Wellington te se u Zagreb se vraća 23. kolovoza.

Na Pantovčaku kažu da se na pripremanju posjeta radilo zadnje dvije godine, te da su razmjene posjeta između dviju zemalja relativno rijetke i da su u njihovo organiziranje uvijek uključeni i australski i novozelandski Hrvati.

Gospodarski odnosi su na niskim razinama. Tako je 2016. robna razmjena Hrvatske s Australijom iznosila 27,5 milijuna američkih dolara, a s Novim Zelandom više nego skromnih šest milijuna dolara. Cilj posjeta je potaknuti nova partnerstava, otvaranje tržišta i ulaganje u Hrvatsku, kažu na Pantovčaku.

U Australiji će se predsjednici pridružiti predsjednik HGK Luka Burilović koji će potpisati memorandum o suradnji s australskim mješovitim komorama njihove četiri savezne države.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.