fbpx
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

SEDAM GODINA OD DRAME BRANITELJA I INTERVENTNE POLICIJE! Milanović ih je tada hladno odbio, a danas su mu puna usta branitelja

Autor: Dnevno.hr

Na današnji dan, 28. svibnja  obilježava se godišnjica dramatičnih događanja na Trgu Svetog Marka koji su se zbili prije sedam godina.  Podsjećamo, hrvatski branitelji iz Savske došli su ujutro na Trg sv. Marka dati potporu radnicima RIZ odašiljača i Imunološkog zavoda koji su organizirali prosvjed,  a nakon što su radnici otišli, dio branitelja odlučilo je ostati te su tražili razgovor s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem. No, Milanović ih je ignorirao te nakon sjednice on je otišao u Rovinj.

No, branitelji nisu htjeli otići. Ni, navečer se nisu htjeli udaljiti s Trga sv. Marka, pa je oko 22 sata na Trgu zavladalo opsadno stanje, a branitelji su svoju sigurnost pronašli u crkvi sv. Marka. Naime, policija je krenula u akciju njihova ‘uklanjanja’ s trga, a oni su se povukli u crkvu.

Situacija je toliko zakuhala da je došlo je do naguravanja između oklopljenih specijalaca i veterana. Iako su policajci u jednom trenutku pokušali ući u crkvu, od toga plana se na kraju odustalo, a svećenici su nekoliko puta stali između policije i branitelja štiteći svojim tijelima branitelje.


Svećenici ih štitili

A Ivan Ike Mandurić, svećenik koji se predstavlja kao pater Ike zaustavio je ulazak interventne policije u crkvu. Iako no nije bio župnik u crkvi svetog Marka, došao je dati podršku prosvjednicima, kao što je činio tijekom prosvjeda u Savskoj 66.

Policija je u jednom trenutku onemogućila pristup svima koji su utočište potražili u crkvi, te je oko 50-ak branitelja noć proveli u hladnoći, bez hrane i vode. Vrata crkve su tijekom noći naizmjence čuvali isusovci i franjevci, dok je pred vratima stajala policija.

Ova dramatična situacija okončana je tek sljedećeg dana kada su branitelji i ratni invalidi u poslijepodnevnim satima počeli povlačiti s Markova trga i Crkve sv. Marka, te su se pomolili na Kamenitim vratima prije povratka u prosvjednički šator u Savskoj 66, nakon obećanja da će ih na razgovor primiti tadašnji premijer Milanović.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.