SDP: Vlada pomaže bankama, a ne građanima i građevinarima

Autor: dnevno.hr

Ekonomski analitičari ističu, pak, da će Vladine mjere samo odgoditi pad cijena stanova, odnosno da neće pokrenuti novu stanogradnju, niti zapošljavanje radnika.

Od 100 do 300 eura poticaja po četvornom metru država će davati kupcima prvog, ili drugog većeg stana.

Visina zajma ovisit će o cijeni stana, najdulji je rok otplate 30 godina, a najdulji poček 20 godina. Zajmovi će se odobravati do kraja 2011., godišnje kamate će za vrijeme počeka biti dva posto, a za razdoblje otplate pet posto. Utvrđeno je to Zakonom o poticanju prodaje stanova, kojega je jučer prihvatio Sabor.


Prijedlog zakona o poticanju prodaje stanova, koji je Vlada u saborsku proceduru poslala po hitnom postupku, zastupnicima je dan ranije predstavila Marina Matulović-Dropulić. Istaknula je da se time želi potaknuti i novi investicijski ciklus u izgradnji stanova. Ne uvjetujemo ni jednu stvar, a nakon što potencijalni kupac dobije potvrdu banke da je kreditno sposoban, dolazi u APN, koji će platiti učešće koje je zakonom regulirano, a neće uzimati nikakve troškove, rekla je. Podsjetila je da država i inače u proračunu izdvaja sredstva za stanogradnju, a ove godine za to je osigurano 985 milijuna kuna.

Preko noći se obogatili

Optimizam vladajućih brzo je pokušao razbiti SDP koji tvrdi da je zakon običan spin. Vlada ne pomaže ni građevinarima, ni građanima, nego jedino onima kojima pomoć nije potrebna. Maže vrat debeloj guski, bankama, koje su u kriznim godinama uprihodile 6 milijardi kuna, rekao je Davorko Vidović. I dok je SDP tvrdio da u cijeli proces nisu bili uključeni pravi građevinari, nego oni koji su se preko noći obogatili i napuhali cijene do neslućenih visina, ministrica je odbila takve kvalifikacije, poručujući da će ih demantirati vrijeme.

Podsjetimo da su ekonomski analitičari već kritizirali najavu jučer usvojenih poticaja, rekavši da će oni samo dodatno zamrznuti ionako previsoke cijene stanova, odnosno da neće pokrenuti novu stanogradnju, niti zapošljavanje radnika.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.