FOTO: CROPIX

SDP U GABULI: Jedan od ključnih partnera otkazuje suradnju? Dovedeni su pred zid

Autor: Iva Međugorac

Priča o ujedinjenju ljevice na kojoj kroz Antikorupcijski savez radi šef SDP-a Davor Bernardić, malo se zakomplicirala, a izgleda da bi ujedinjenje moglo posrnuti na IDS-u koji je podržao SDP-ovog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića. Sudjelovali su na njegovom skupu u Tvornici kulture, no unatoč toj potpori ova istarska družina Borisa Miletića nije stavila svoj potpis na Antikorupcijski savez u kojem su uz SDP snage udružili HSS, HSU i Snaga.

Bernardić se nedavno sastao s Miletićem, no na tom druženju nije bilo govora o potpisivanju deklaracije, a upravo bi IDS uz SDP, s obzirom na izborne rezultate, morao biti kičma lijeve koalicije koju Bernardić kani realizirati. Naime, oni su ti koji su na europskim izborima Amsterdamskoj koaliciji osigurali jedan mandat, osim toga na posljednjim parlamentarnim izborima u svojoj jedinici osvojili su tri mandata.

Pitanje je hoće li se sada pridružiti Bernardićevoj širokoj koaliciji, koja već sada nosi predznak ‘kobasica koalicije’. To je pitanje koje još nisu usuglasili u ovoj stranci, pa tako dio IDS-ovaca zagovara samostalan izlazak na izbore, nakon kojih bi ušli u pregovore oko sastavljanja vlade, te se eventualno pridružili velikoj koaliciji. Problem oko IDS-a i SDP-a te njihove međusobne suradnje zapravo je lokalne naravi jer u Istri na lokalnim izborima mogli bi se kontrotirati upravo kandidati ovih dviju stranaka koji u tom kraju slove za najozbiljnije. Stoga u dijelu IDS-a smatraju da bi se za suradnju s ‘partijom’ po tom pitanju, ipak trebao postići  konsenzus.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.