Photo: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ovci U NEVJERICI! Mrak Taritaš opet ih iznevjerila: Nećete vjerovati što joj zamjeraju

Autor: Iva Međugorac

Svrgnuti Milana Bandića, ambicija je to koju prvi čovjek plaftorme Možemo Tomislav Tomašević odavno ne krije.

Kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika po prvi je put najavio proije šest mjeseci, no, unatoč tome ovih je dana ipak stao na loptu, dajući naslutiti da razmišlja i o tome da se možda ipak ne kandidira i to pod uvjetom da se na ljevici pojavi neki bolji kandidat koji bi eliminirao dugogodišnjeg šefa metropole. Tomašić se u tom kontekstu referira na istraživanje tko na ljevici ima šanse za taj potez, a te njegove riječi i umjereno posustajanje na lijevom političkom spektru izazvalo je mnoštvo reakcija. Premda se u SDP-u intenzivno bave svojim unutarstranačkim izborima, konkurente prate u stopu te su im posebno atraktivna zbivanja oko lokalnih izbora u Zagrebu, kao njihov mogući kandidat sve se učestalije spominje Joško Klisović, međutim, kako to obično u Partiji biva suglasja o ovoj temi nema.

Nisu se socijaldemokrati usuglasili niti oko potencijalnog ujedinjenja ljevice. ”To ovisi o tome tko će pobjediti na unutarstranačkim izborima, ono što SDP ne smije zaboraviti jest to da smo mi ipak još uvijek najjača lijeva stranka u državi, ne smijemo se i ne trebamo podcijenjivati, jer nas je takav pristup i doveo u probleme kojima danas svjedočimo”, smatra naš sugovornik dobro upućen u zbivanja u najvećoj oporbenoj stranci. Da bi se SDP-ovci mogli okrenuti ka suradnji sa zeleno-lijevom koalicijom među prvima je početkom ljeta dao naslutiti Peđa Grbin koji u tome ne vidi ništa problematično, baš kao što ne vidi problem u tome da njegova stranka na zagrebačkim izborima podupre Tomaševića. Zajedničkom izlasku na izbore ne opire se ni Željko Kolar, krapinski župan koji slovi za jednoga od favorita na SDP-ovim izborima. Međutim, u jednom dijelu SDP-a prema takvom obliku suradnje ipak nisu otvoreni. ”To ne bi bilo dobro, time bi SDP izgubio kredibilitet i do kraja sam sebe porazio, na žalost mi nemamo previše vremena za profiliranje pravog kandidata, i to je naš najveći, gorući problem kojim se nitko u stranci ne bavi dovoljno, u SDP-u je stanje poražavajuće, ne radi se tu samo o Zagrebu, mi nemamo svojeg kandidata za niti jedan veliki grad, a to će nas skupo stajati”, smatra naš sugovornik te podsjeća da su SDP-ovci svojedobno davali potporu Anki Mrak Taritaš koja nije uspjela ugroziti Bandića. Iako nije uspjela ugroziti dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika Mrak Taritaš uspjela je razočarati svoje donedavne partnere iz SDP-a. ”Ona nam je višestruko okrenula leđa, na parlamentarnim izborima pojavila se u prvoj izbornoj jedinici na našoj listi, iako su mnogi u SDP-u u to doba Bernardiću sugerirali da je stavi u drugu izbornu jedinicu, preko te naše liste ušla je u Sabor u kojem se okrenula suradnji s Marijanom Puljak i Dalijom Orešković, sada opet najavljuje kandidaturu za zagrebačku gradonačelnicu, a sa nama se naravno nije konzultirala po tome pitanju, što definitivno nije umjesno”, smatra naš sugovornik. Kontaktirala je zato Mrak Taritaš svoje nove saborske kolegice pa nije nemoguće da baš s te opcije i dobije potporu u još jednoj borbi za gradonačelnicu Zagreba.

TROJE MINISTARA ODBILO POSLUŠNOST PLENKOVIĆU! U Vladi zaiskrilo: Novi sukob na pomolu

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.