fbpx
Zoe Sarlija/PIXSELL

SDP-OVCI NA RUBU INCIDENTA! Krš i lom u Grbinovoj stranci: On će potvrditi kraj

Autor: Iva Međugorac

Javni konflikti i netrpeljivost za SDP odavno nisu nepoznanica, no situacija koja se trenutno odvija u najvećoj oporbenoj stranci na rubu je incidenta. Kako tvrdi niz naših sugovornika iz Partije, sve upućuje na to da SDP polako, ali sigurno nestaje s političke scene, a novi predsjednik Peđa Grbin mogao bi biti taj koji će uskoro označiti njihov kraj.

Negativan trend po SDP potvrdili su srpanjski parlamentarni izbori, a posljednje ankete pokazuju kako ni sa novim šefom Grbinom stranka ne ide dobrim smjerom. Štoviše, HDZ je gotovo dvostruko jači od njih. Sve bi to SDP-ovci pripisali prolaznoj krizi znajući da je za oporavak potrebno vrijeme, no pred Hrvatskom su lokalni izbori koji za Grbina, ali i kompletnu stranku predstavljaju ogroman izazov. Za socijaldemokrate su lokalni izbori gotovo sudbonosni, a baš radi toga ni Grbin nema previše prostora za manevre.

Problemi se gomilaju na svim stranama, kandidata za Zagreb najveća oporbena stranka široj javnosti još nije predstavila, a nakon neuspjelih pregovora s platformom Možemo i Tomaševićem sva se priča u SDP-u svela na šefa zagrebačke organizacije Gordana Marasa koji će po svemu sudeći biti njihov gradonačelnički kandidat pa se u najvećoj oporbenoj stranci zezaju kako će uskoro za Marasovu kampanju morati nakupovati blendera aludirajući na njegovu kampanju s europskih izbora koja je tjednima bila predmet sprdnje.

Malo je onih koji vjeruju i u SDP-ova kandidata za Rijeku, tvrde kako je Katarina Peović ozbiljna protukandidatkinja, ne obezvređuju ni Marina Miletića, a napominju kako je njihov kandidat Marko Filipović karijeru gradio u sjeni vječnog gradonačelnika Obersnela te da zapravo nije nikakva prepoznatljiva figura.

Prepoznatljivih figura SDP nema ni za Osijek, a još uvijek se vode pregovori o ostalim većim gradovima, ali i županijama dok u isto doba mnogi smatraju kako su pregovori odavno morali biti okončani te da je SDP već morao biti debelo u kampanji. Dok se kritike na nevještog Grbina i njegove suradnike nižu u Vukovaru SDP svjedoči novom, nevjerojatnom skandalu. Naime, gradski odbor vukovarskog ogranka odlučio je da će za gradonačelnika Vukovara kandidirati Željka Sabu, baš kao što je to ranije izvještavao naš portal. Odluku o tome da podrže Sabu vukovarski SDP-ovci donijeli su ignorirajući naputke vrha stranke koji drži da su kazneni postupci koji su protiv njega pokretani u vrijeme dok je bio gradonačelnik Vukovara prepreka za njegovu kandidaturu.
Na sjednici je prema tvrdnjama upućenih bilo i više nego burno, a oni koji su se suprotstavili Savini pristašama izbačeni su iz stranke, radi se o čak stotinu članova. Zbog konfliktne situacije u vukovarskoj organizaciji Predsjedništvo SDP-a primorano je raspustiti kompletnu organizaciju i po hitnom postupku odrediti povjerenika, a naši sugovornici iz najveće oporbene stranke navode kako je već dogovoreno da bi njihova kandidatkinja za gradonačelnicu trebala biti Biljana Gaće, u isto doba iz Vukovara poručuju kako ona nema nikakvih šansi i da je to nedopustiv rizik za stranku koja je ionako na rubu umora.

Iz izvora bliskih Sabi saznajemo pak kako će on u utrku za gradonačelnika ići u svakom slučaju pa se ne odbacuje opcija da on to učini kao nezavisni kandidat, a osim toga smatra se kako Sabo zbog gužve na desnoj fronti ima ozbiljnih šansi vratiti se u gradonačelničku fotelju.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.