fbpx
Miranda Cikotic/PIXSELL

SDP ODBACIO UVJETE MOSTA? ‘Uvjete Petrova nemoguće je ispuniti u samo 30 dana’

Autor: dnevno.hr

"Jedino je onda logično pretpostaviti da je Petrov izašao s tim kako bi HDZ i SDP to odbili, nakon čega bi bi Most rekao da nitko osim njih nije za promjene u Hrvatskoj. Jednostavno nema drugog racionalnog objašnjenja", zaključio je je SDP-ov izvor.

Iz HDZ-a i SDP- suzdržani su na uvjete Mosta za suradnju u formiranju nove Vlade, otkrio je izvor iz SDP-a za Novi list. U SDP-u su svi dužnosnici čak dobili naputak  Zorana Milanovića da se do parlamentarnih izbora i eventualnih postizbornih pregovora s Mostom javno ne izjašnjavaju negativno o takozvanim jamstvima koje je Božo Petrov predstavio u Splitu.

Narodna koalicija, a ni HDZ, prema pisanju Novog lista neće pristati na model prema kojem bi Most s partnerima koje odabere prvo konstituirao Sabor, zatim u roku 30 dana izglasao niz zakona, a tek potom formirao novu Vladu.

Izvor iz SDP-a kazao je da stvari ne mogu tako funkcionirati. “U idealnim uvjetima, ako se nitko niti na jednom biračkom mjestu ne bude žalio na rezultate, Ustavni sud će ih 25. ili 26. rujna proglasiti valjanima. Slijedi zakonski rok od 20 dana za konstituiranje Sabora i, ajde, neka to Most uspije s partnerima koje izabere. Ali, onda se postavlja ključno pitanje, tko će napraviti najvažniji dokument za 2017. godinu, prijedlog državnog proračuna”, pita se SDP-ovac i dodaje: Tko bi pisao te zakone?


“Postupak mora krenuti ispočetka. Dakle, te prijedloge može u saborsku proceduru uputiti Oreškovićeva vlada ili zastupnički klubovi. Međutim, ako se i odabere ova druga opcija, tehnička Vlada mora dati mišljenje o tim predloženim zakonima”, smatra on.

“Pokušajte sad zamisliti ovakvu hipotetsku situaciju, Narodna koalicija i Most su ipak nekako dogovorili da će konstituirati Sabor i potom izraditi i izglasati zakone koje traži Petrov. To bi značilo da bi se, primjerice, o izmjenama Zakona o HRT-u morao očitovati ministar Zlatko Hasanbegović, u čiji to resor spada. Pa kako bismo mi iz SDP-a mogli pristati na ovakav politički scenarij”, pita se SDP-ov visoki dužnosnik.

“Nemoguće je da u Mostu nisu svjesni da to ne može tako ići. Jedino je onda logično pretpostaviti da je Petrov izašao s tim kako bi HDZ i SDP to odbili, nakon čega bi bi Most rekao da nitko osim njih nije za promjene u Hrvatskoj. Jednostavno nema drugog racionalnog objašnjenja”, zaključio je je SDP-ov izvor za Novi list.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.