FOTO: Milan Sabic/PIXSELL

SDP KREĆE NA NOVE STRANAČKE IZBORE! Sve dogovoreno u strogoj tajnosti i bez novinara

Autor: Iva Međugorac

Bez obzira na to što je SDP u dubokoj krizi na nedavno održanoj konvenciji SDP-a odražnoj u Tvornici kutlure bez prisutstva novinara zagrebački SDP-ovci donijeli su nova pravila o organizaciji gradske organizacije kao i pravila o organitziranju mjesnih stranačkih podružnica.

Sve to uvertira je u unutarstranačke lokalne izbore koji bi se trebali provesti koncem mjeseca, odnosno 27.studenog u dosta nezahvalnim okolnostima, s obzirom na to da je stranka odnedavno potpuno podijeljenja.

Pravila koja su SDP-ovci usuglašavali od iznimnog su značaja za ionako upitnu budućnost socijaldemokrata, a prema novim pravilnicima zagrebački SDP ne bi trebao imati uobičajeno Predsjedništvo od desetak članova, već će se oformiti tijelo u kojem će se nalaziti tri osobe. Radi se o prijedlogu prema kojem će članstvo stranke birati samo predsjednika, dva potpredsjednika i Gradski odbor dok se klasično Predsjedništvo na lokalnoj razini ukida.

Premda je zamisao ove ideje jasna, te se njome nakon raskola u stranci nastoje smanjiti novi sukobi nezadovoljnici tvrde kako na ovaj način organizacija u glavnom gradu postaje jedina lokalna organizacija koja dokida predsjedništvo. Ipak, treba imati u vidu da se ovdje ne radi o nestatutarnom pravilniku pa ni dokumentu u kojem se precizira da predsjedništvo može postojati i da u njemu može biti troje ili više članova. Međutim, u praksi u svakoj lokalnoj organizaciji do sada je predsjedništvo postojalo, a biralo se na stranačkim izborima te je u njemu bilo od sedam pa sve do 17 članova.

Cilj vodstva stranke je uvesti jasno i strogu kontrolu prijema novih članova, no unatoč tome na konvenciji je prihvaćen amandman kojim se mjesnim organizacijama dozvoljava učlanjenje novih kadrova.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.