SDP je opet na vlasti u Rijeci: Pomogli im HNS-ovci, a SDP im prepustio funkciju predsjednika Gradskog vijeća | Dnevno.hr
Nel Pavletic/PIXSELL

SDP je opet na vlasti u Rijeci: Pomogli im HNS-ovci, a SDP im prepustio funkciju predsjednika Gradskog vijeća

Autor: Hina

Dosadašnji predsjednik riječkoga Gradskog vijeća Tihomir Čordašev (Akcija mladih) smijenjen je na sjednici tog vijeća u četvrtak, a novim je predsjednikom imenovan Andrej Poropat (HNS).

 Za Čordaševu smjenu glasovalo je 15 vijećnika koalicije SDP-PGS-HSU-IDS-Laburisti-SDSS-HSS, troje vijećnika HNS-a i vijećnik stranke Bura Hrvoje Burić, a protiv je bilo ostalih 17 vijećnika.

 Kako je u ime predlagača smjene obrazložila Ana Trošelj (PGS), Čordaševu se zamjera što je vijećniku Veljku Balabanu (Živi zid) omogućio da na aktualnom satu jedne od sjednica postavi pitanje koje se odnosi na njegovo stambeno pitanje, što je ocijenjeno zloporabom vijećničke pozicije i narušavanjem ugleda Gradskog vijeća.

 Čordaševa terete i da je na jednoj od sjednica, kad se na prijedlog gradonačelnika željelo promijeniti Statut Grada Rijeke kako bi se uskladio s pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske, “bio dužan raspravu usmjeravati u konstruktivnom duhu” da se prijedlog prihvati jer je to bila zakonska obveza Grada. Većina vijećnika tada nije prihvatila prijedlog promjene Statuta, a predlagači Čordaševljeve smjene su mu zamjerili i što je glasovao protiv prijedloga te svime time, kako je protumačeno, naštetio ugledu Gradskog vijeća.

 Josip Ostrogović (HDZ) ocijenio je da su obrazloženja smjene “smiješna”.  Balaban je dometnuo o svojem stambenom stanju ilustrirajući svoje pitanje o deložacijama u Rijeci, i to nakon tvrdnje gradonačelnika da se deložacije ne događaju u ovom gradu, rekao je Ostrogović i dodao da Balaban nije zlorabio položaj vijećnika. “Čordašev je omogućavao postavljanje pitanja i iskazivanje različitih stavova u vijećnici, a zamjeranjem toga se udara na demokraciju”, ustvrdio je.
Vojko Braut (SDP) rekao je kako je izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Gradskog vijeća većinom glasova političko pitanje i legitiman postupak. “Rad Gradskog vijeća u prošlom razdoblju bio je obilježen dubokim podjelama političkih opcija koje su više vodila računa o međusobnim sukobima nego o interesima građana pa se model rada u vijeću mora promijeniti”, istaknuo je.

 Petra Mandić (Most) ocijenila je da je prijedlog smjene napisan “traljavo” te da su time predlagači samo sebi naštetili.

 Nezavisni vijećnik Marinko Koljanin usprotivio se smjeni, ali, dodao je, legitimno pravo većine je da smjenuje predsjednika, za što nije ni bilo potrebno obrazloženje.

 Za imenovanje Andreja Poropata bio je 21 vijećnik koalicije koju vodi SDP,  Lista za Rijeku, HNS  i Zvonimir Peranić (Most).

 Predlažući izbor Poropata, Sandro Vizler (HNS) rekao je da je Poropat najbolje rješenje “u trenutku kaosa” Gradskog vijeća. “Nikakva nova većina u Gradskom vijeću ovim nije formirana te i dalje ne znamo tko je opozicija a tko pozicija”, ocijenio je.

 Protiv njegova imenovanja bio je HDZ, čiji je vijećnik Josip Ostrogović ustvrdio da će se time izazvati još veći kaos, a Kristjan Staničić (HDZ) ocijenio je da je riječ o “čistoj političkoj prostituciji” te je predložio da se odluka o novom predsjedniku odgodi za mjesec dana i u tom razdoblju pronađe najbolje rješenje.

 Danko Švorinić iz Liste za Rijeku rekao je da će ta stranka poduprijeti izbor Poropata, čime želi spriječiti blokadu Gradskog vijeća kojim bi predsjedao zamjenik s nejasnim ovlastima ili bi se moralo ići na nove izbore, što je izazvalo negodovanje dijela oporbe.

 Gradsko vijeće odobrilo je i zaduživanje Grada Rijeke za 158,6 milijuna kuna za pokriće lokalnog udjela u projektima financiranim europskim novcem, i to zgrada u kompleksu “Rikard Benčić”, Dječje kuće i buduće Gradske knjižnice, u sklopu projekta EPK 2020., te u manjem dijelu za sudjelovanje u projektu energetske obnove osnovnih škola i vrtića u Rijeci, također financiranog iz EU fondova.

 Nagradu Grada Rijeke za životno djelo dobit će umirovljeni glumac Zdenko Botić, odlučilo je Gradsko vijeće. Zdenko Botić rodio se 1946. godine, a diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.  Od 1974. godine je u riječkome HNK. Sredinom osamdesetih godina preuzima vodstvo Pionirskog kazališta u Rijeci, a nakon toga vraća se u HNK, gdje ostvaruje mnoge vrlo zapažene uloge. Glumio je i na televiziji i filmu. Dobitnik je mnogih nagrada. Godišnje nagrade dobit će profesorica Jasminka Ledić, dugogodišnja čelnica Udruge za razvoj visokog školstva “Universitas” i glumac riječkoga Gradskog kazališta lutaka Zlatko Vicić.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.