FOTO: SINISA BUZAN / sdp.hr

SDP GRCA U PROBLEMIMA! Sukobi, frakcije, prazna blagajna: Stranka je na rubu propasti

Autor: Iva Međugorac

Nova saborska oporba potpuno je zasjenila SDP, najveću oporbenu stranku koja se nakon debakla na parlamentarnim izborima sučelila s mnogo vlastitih problema. Socijaldemokrati su od tih poražavajućih srpanjskih izbora fokusirani na one unutarstranačke, koji bi se trebali održati 26. rujna, no izgleda da ni pripreme za taj partijski festival ne idu po planu.

SDP se naime susreo s neočekivanim problemom, onim financijske prirode, jer petina članova te stranke ne podmiruje članarine. Iz stranačkog statuta proizlazi pak da na unutarstranačkim izborima pravo glasa imaju isključivo redoviti platiše. Pobojao se stoga za svoju poziciju jedini kandidat za predsjednika stranke Peđa Grbin te je krenuo u borbu za glasače najavljujući kako će SDP svojem članstvu slati uplatnice na kućne adrese.

“Pred nama je izborni proces u kojem biramo novo vodstvo stranke. U njemu ne mogu sudjelovati sve članice i članovi, već samo oni koji su uredno plaćali članarinu, a takvih je danas, zbog nerada odgovornih, tek 1/5!”, piše Grbin na društvenim mrežama. Međutim, njegovo pisanje i najava slanja uplatnica na adrese članova malo su koga uvjerili, niz naših sugovornika tvrdi da je stranka u potpunom rasulu. Problem nisu samo nesređene financije nego i međuljudski odnosi, raskol i niz frakcija, zbog čega razočarano članstvo diže ruke od SDP-a i okreće se k nekim drugim ideološki bliskim opcijama. Niz je onih koji smatraju da Grbin nije rješenje za posrnulu stranku, a osim toga, ni njihovi saborski zastupnici nisu se pokazali u prvim danima zasjedanja Sabora. Pred SDP-om je dakle burna i neizvjesna jesen koja će odgovoriti na pitanje o njihovu opstanku na političkoj pozornici.

KOJE OPĆINE UKIDA PLENKOVIĆEVA VLADA? Jedan kriterij je bitan: Provjerite je li vaše mjesto na popisu

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.