fbpx

Schomburg o ‘vrlo opasnoj i neprihvatljivoj doktrini udruženog zločinačkog pothvata’

Autor: hina

Bivši sudac ICTY-a je izjavio kako doktrina koja je presudila generalima izvire iz anglosaksonskog, a ne europskog kontinentalnog prava, te je pozvao na obranu od 'koloniziranja anglosaksonske tradicije'.

Bivši sudac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY) Wolfgang Schomburg danas je na međunarodnom simpoziju na splitskom Pravnom fakultetu, govoreći o doktrini „udruženi zločinački pothvat“, kazao kako ona nije predviđena ni statutom tog suda, ni statutom Međunarodnog kaznenog suda koji je također u Den Haagu, a ni u većini znanstvenih krugova.

“‘Udruženi zločinački pothvat’ ne pokazuje pravu krivnju i ta je doktrina vrlo opasna i neprihvatljiva jer preširoko tumači pojam krivnje, a ne temelji se ni na međunarodnom pravu“, rekao je Schomburg.

Objasnio je kako pravna doktrina „udruženi zločinački pothvat“ nije predviđena statutom ICTY-ja, ali se nakon desetak godina rada tog suda takva formulacija prihvatila kao norma.


Po Schomburgovim riječima kazniti treba pojedinačnog krivca, a ne „neku apstraktnu skupinu“.

„Odgovornost osoba s područja bivše Jugoslavije ne smije se temeljiti na tezi ‘udruženi zločinački pothvat’. To daje široku mogućnost određivanja krivnje te sudac po toj doktrini može kreirati odgovornost“, kazao je Schomburg.

Dodao je kako doktrina “udruženi zločinački pothvat” izvire iz anglosaksonskog, a ne europskog kontinentalnog prava, te je u tom kontekstu pozvao na obranu europske kontinentalne pravne tradicije od “koloniziranja anglosaksonske tradicije”.

Osvrnuvši se na nedavnu nepravomoćnu haašku presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Schomburg je istaknuo kako se u tom slučaju ne smije popustiti emocijama, nego detaljno analizirati presudu i usredotočiti se na stručnu pripremu obrane u žalbenom postupku.

Odgovarajući na upite nazočnih kazao je kako je vrlo bitno tko će biti odabran u žalbeno vijeće u žalbenom postupku generala Gotovine i Markača. Pri tomu je kazao kako je trenutačno u Haaškom sudu osam sudaca, od kojih su četiri određena za područje bivše Jugoslavije, a četiri za Ruandu.

Schomburg je pozitivnim ocijenio što je Hrvatska prihvatila jurisdikciju Haaškog suda (ICTY), posebice u kontekstu, kako je rekao, sudjelovanja međunarodnih snaga u uspostavi i očuvanju mira u ovom dijelu Europe.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.