Foto: Pixsell

SASTALA SE DVA ’BRDA’: Premijer i predsjednik suglasni oko jedne teme, napad na Banske dvore proglašen terorizmom

Autor:

Završila je dugoočekivana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj su napokon sudjelovali i premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović. 

O čemu su razgovarali, premijer je otkrio obrativši se medijima prije sjednice predsjedništva HDZ-a na koju je otputovao odmah nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Osuđen je onaj napad na Banske dvore, konstatirano je da je riječ o djelu terorizma, konstatirali smo i to suglasjem o jačanju prava Hrvata u BiH, ali i zalagali smo se i za prava Hrvata u Srbiji, raspravili smo i situaciju u pravosuđu”, rekao je.

“To je bila rasprava nas 12 ili 13, raspravljali smo na temelju dnevnog reda”, dodaje.

Upitan je li bilo kritika od strane predsjednika Milanovića, premijer tvrdi kako ničega takvog nije bilo.
“Bio je sjajan sastanak”, ističe, no upitan je li se rukovao s predsjednikom, tvrdi, nije. “Tu smo konzistentni”, dodaje.

“To nije forma sastanka na kojoj je moguće doći do svađa, kažem, imali smo dnevni red i o njemu smo raspravljali”, rekao je, a upitan o novom sastanku s predsjednikom, ne otkriva kada će do istoga doći.

Podsjetimo, danas u 14 sati u zgradi Vlade na Markovu trgu počela je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, čije je održavanje još u subotu potvrđeno iz Ureda premijera.
Sastanak je trajao tri sata, a do njega je došlo nakon nesuglasica oko mjesta održavanja.

“Predsjednik Vlade rado će biti domaćin sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost u Banskim dvorima. Drago mu je da će predsjednik RH prvi put posjetiti obnovljenu dvoranu ‘Ban Jelačić’. Dnevni red je dogovoren, a termin sastanka je u ponedjeljak, 23. studenoga, u 14 sati. Prozori će biti otvoreni!”, potvrdio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Podsjetimo, predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održi u Vladi RH.

“Predsjednik Vlade Plenković u petak je po prvi puta dao do znanja kako ne pristaje da se sjednica VNS-a održi u Uredu predsjednika Republike Hrvatske (vila Weiss) zato što „smatra da je red“ da on bude domaćin sjednice.
Iako predsjednik Milanović sazivanje sjednice VNS-a od početka vidi kao državni posao, a ne transakcijski odnos, sa zadovoljstvom će prihvatiti želju predsjednika Vlade da bude „dobar domaćin“ i doći na sjednicu VNS-a u Vladu RH.

Budući da je u Vladi RH, u prostoriji manjoj od one u vili Weisss, u petak održana i sjednica Vladinog Zdravstvenog savjeta na kojemu je bio veći broj sudionika, Predsjednik Republike je uvjeren kako su u Vladi RH osigurani i epidemiološki uvjeti za održavanje sjednicu VNS-a (iako „nebitno je to“, kao što jučer reče predsjednik Vlade).

Zbog važnosti VNS-a i specifičnosti rasprave, Predsjednik Republike drži kako se sjednice trebaju održavati samo u Uredu predsjednika Republike ili Vladi RH, eventualno u Hrvatskom saboru, te da je svaka druga lokacija neprihvatljiva”, piše na stranicama Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.