Sarić u USKOK-u teretio bivšeg predsjednika Uprave Kobaka i direktoricu Biserku Robić

Autor: hina

Fiktivne fakture izdavale su se kako bi se isplatila provizija suradnicima iz susjednih zemalja, posebno iz BiH, preko kojih se prevozio željeznički teret. Zbog toga je došlo i do otvaranja off shore kompanija, kazao je Sarić.

Na suđenju optuženima za izvlačenje 3,7 milijuna eura iz Hrvatskih željeznica (HŽ) preko tvrtke Agit prvog dana postupka prikazana je snimka istražnog ispitivanja Andrije Sarića u USKOK-u u kojem je kazao da je sve radio po nalogu bivšeg predsjednika Uprave HŽ Holdinga Davorina Kobaka i direktorice Agita Biserke Robić.

Uz njih je na optuženičkoj klupi i bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević koji je, poput Kobaka i Biserke Robić, kazao da se ne osjeća krivim po niti jednoj točki USKOK-ove optužnice.

Sarić je, međutim, u snimljenom priznanju ispričao da je kao šef prodaje u Agitu, sestrinskoj tvrtki HŽ-a, potpisivao fiktivne fakture koje mu je donosila direktorica Robić.

– Potpisivao sam i nisam postavljao puno pitanja jer sam se bojao za radno mjesto – dodao je Sarić.

Fiktivne fakture izdavale su se kako bi se isplatila provizija suradnicima iz susjednih zemalja, posebno iz BiH, preko kojih se prevozio željeznički teret. Zbog toga je došlo i do otvaranja off shore kompanija, kazao je Sarić, ističući da je prvu u nizu otvorio Kobak, koji je učestalo dolazio u Agit i s Biserkom Robić razgovarao ‘iza zatvorenih vrata’.

– Mene su uvukli u cijelu priču – ustvrdio je Sarić koji je po vlastitom priznanju kasnije i sam osnovao jednu off shore tvrtku te dobivao 0,05 euro centi provizije po toni prevezenog tereta. Istovremeno provizija njegovim nadređenima i suradnici iz susjednih zemalja, kako je rekao, bila je dvostruko veća.

Porekao osnivanje kriminalne grupe




Iako je priznao da je primao ‘postotak’ Sarić je u svojoj obrani pred USKOK-om kazao da prije uhićenja u svemu nije vidio ništa sporno te da je mislio da se sve radi zbog dobrobiti tvrtke, kojoj je promet iz godine u godinu vrtoglavo rastao.

Kada se cijeli slučaj počeo spominjati u javnosti Kobak je, po Sarićevim riječima, postao vrlo nervozan posebno kada je doznao da je priča došla i do resornog ministra Božidara Kalmete.

Očitujući se na optuženicu Kobak je pred sudskim vijećem danas odbacio sve navode iz optužnice ističući, među ostalim, da nije organizirao nikakvu kriminalnu grupu, izrađivao fiktivne fakture ili kao direktor dogovarao cijene s ljudima iz drugih željeznica radi uzimanja provizije.




Optužbe je odbacila i drugooptužena Biserka Robić, čiji je odvjetnik Berislav Živković ustvrdio da će tijekom postupka dokazati da većina optužbi “nije onakva kakvom se čini”.

– Dokazat ćemo da nije postupala u nakani pribavljanja protupravne dobiti, ispostavljala lažne fakture, niti omogućila odljev novca u off shore tvrtke – kazao je Živković.

Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik bivšeg direktora srbijanskih željeznica Vladimira Vasiljevića, također je odbacio navode iz optužnice rekavši da je sve za što bi ga se i moglo teretiti napravio zbog monopolističkog položaja tvrtke Agit na tržištu.

Suđenje se nastavlja 25. siječnja, a Kobak i Biserka Robić i tada će na sud biti dovedeni iz zatvora u Remetincu jer je sud odbio zahtjev njihovih odvjetnika da ih se nakon više od godinu i pol pusti na slobodu.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.