fbpx

Sanaderov poštar, iskaz mu je oštar

Autor: hina

Iz iskaza koje je Barišić krajem 2010. i 2011. dao USKOK-ovim istražiteljima doznaje se da je Barišić, čak i u vrijeme kada je bio državni tajnik i ravnatelj Carinske uprave, Sanaderu služio kao 'poštar' koji mu je, često i doma, donosio milijune izvučene iz državnih institucija i tvrtki.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader te njegov nekadašnji glasnogovornik Ratko Maček prigovorili su danas pročitanim iskazima bivšeg rizničara HDZ-a Mladen Barišić koji je USKOK-ovim istražiteljima priznao da je novcem državnih poduzeća i institucija izvučenim preko marketinške agencije Fimi media punio HDZ-ov crni fond.

– Slušajući sadržaj iskaza doživio sam to kao fikciju, odnosno bajku, jer na način kako to opisuje Brišić, niti sam vodio stranku, a ni vladu – kazao je Sanader na zagrebačkom Županijskom sudu, ističući da u cijelosti prigovara istinitosti Barišićevih iskaza koji je pred sudskim vijećem rekao da će se braniti šutnjom pa su njegovi iskazi čitani, a prikazana je i video snimka njegovog ispitivanja u USKOK-u.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da je Barišić neistinito teretio njegovog branjenika kako bi za sebe ishodio povoljniji položaj. Takav se zaključak, dodao je, nameće i zbog činjenice da je Barišić ispitivan čak 19 puta.


– To je u najmanju ruku neuobičajeno, a kada se to dovede u vezu sa sadržajem iskaza obrana ima opravdanog razloga sumnjati da postoje posebni odnosi drugooptuženog i USKOK-a, odnosno da se to može smatrati kao sprega – kazao je Prodanović.

I Mačekov je odvjetnik Tihomir Rubeša istinitosti iskaza prigovorio u cijelosti, a posebno Barišićevoj tvrdnji da je Mačeku dao 415 tisuća eura kako bi pokrio troškove Osječke televizije.

– Sadržaj iskaza upućuje da se ne radi o obrani jer ne iznosi teze kojima bi odgovorio na inkriminacije već je sadržaj iskazivanja daleko više od toga – ustvrdio je Rubeša.

Barišićevi iskazi i u nastavku suđenja

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak kazala je da su neprihvatljive tvrdnje obrane o sprezi Barišića s USKOK-om, jer je njegovo ispitivanje u cijelosti provedeno u skladu sa zakonom. Barišić je, osim toga, cijelo vrijeme svjedočio u nazočnosti odvjetnika koji ga zastupaju i dalje tijekom postupka, dodala je Mostečak.

Iz iskaza koje je Barišić krajem 2010. i 2011. dao USKOK-ovim istražiteljima doznaje se da je Barišić, čak i u vrijeme kada je bio državni tajnik i ravnatelj Carinske uprave, Sanaderu služio kao ‘poštar’ koji mu je, često i doma, donosio milijune izvučene iz državnih institucija i tvrtki.
Ilegalno stečen novac, osim za financiranje stranke i osobne potrebe, trošio se navodno na izborne kampanje, kupovanje medija, europske lobiste, koalicijske partnere, kupnju umjetnina za poklone pa čak i odjeću službenica u vladi.

Čitanjem Barišićevih iskaza suđenje će se nastaviti u ponedjeljak, 23. travnja.

Nakon Barišića, suđenje HDZ-u, Sanaderu i nekadašnjim stranačkim dužnosnicima u slučaju Fimi medija nastavit će se ispitivanjem ostalih optuženika koji su priznali krivnju.
Uz Barišića to su bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković koja na sudu zastupa Fimi mediju kao pravnu osobu.

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader i Maček te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je crni fond nastao bez znanja stranačkih tijela.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.