fbpx

Sanader u petak poslijepodne najvjerojatnije na slobodi

Autor: hina

Optužno vijeće će iza zatvorenih vrata utvrditi jesu li ostvareni i ostali uvjeti za puštanje na slobodu Ive Sanadera, odnosno jesu li se sudovi uknjižili na nekretnine koje su njegovi prijatelji i supruga založili kao jamstvo da Sanader neće bježati iz Hrvatske.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda održat će u 13 sati sjednicu na kojoj će odlučiti o puštanju na slobodu bivšeg premijera Ive Sanadera koji će morati dati obećanje da se neće kriti i bez odobrenja suda napuštati boravište.

Optužno vijeće će iza zatvorenih vrata utvrditi jesu li ostvareni i ostali uvjeti za njegovo puštanje na slobodu, odnosno jesu li se sudovi uknjižili na nekretnine koje su njegovi prijatelji i supruga založili kao jamstvo da Sanader neće bježati iz Hrvatske.

Utvrdi li optužno vijeće da su ispunjene sve pretpostavke za puštanje iz zatvora bivši premije i predsjednik HDZ-a biti će vraćen u Remetinec kako bi uzeo svoje stvari, razdužio se i potom izašao na slobodu.


Naime, na posljednjoj sjednici optužno je vijeće Sanaderu produljilo pritvor nakon podizanja optužnice u slučaju Fimi media, ali ga je istovremeno zamijenilo najvećom jamčevinom u povijesti hrvatskog pravosuđa od 12,6 milijuna kuna i dvjema zaštitnim mjerama koje Sanadera obvezuju na predaju putovnice i javljanje sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Ta je odluka jučer postala pravomoćna nakon što je Vrhovni sud odbio žalbe USKOK-a i obrane.

USKOK se žalio jer smatra da je prihvaćena jamčevina premala jer se Sanadera u više kaznenih postupaka tereti za štetu veću od 100 milijuna kuna, dok su se njegovi branitelji žalili jer optužno vijeće nije postupilo po odluci Ustavnog suda koji je naložio da se Sanader pusti na slobodu najkasnije do 12. prosinca u 7 sati.

Sanader je iza rešetaka duže od godinu dana. Nakon bijega iz Hrvatske austrijska policija ga je uhitila 10. prosinca, a Hrvatskoj je izručen 18. srpnja od kada je zatvoren u Remetincu.

Sudi mu se zbog ratnog profiterstva, odnosno uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke i uzimanje 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji MOL, a nedavno je zajedno sa strankom kojoj je bio na čelu optužen i u slučaju Fimi media. No, ta optužnica još nije pravomoćna i još nije poznato kada će optužno vijeće o tome odlučivati.

Sanader je, osim tih slučajeva, osumnjičen i u nizu USKOK-ovih istraga u kojima ga se također tereti za korupciju.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.