screenshot/izravni prijenos

SAMO ONI MOGU UGROZITI PLENKOVIĆA! Slutite li o kome je riječ?

Autor: Iva Međugorac

Europski izbori, koji se odvijaju u svibnju za obične smrtnike nisu odveć atraktivni, barem ako je suditi prema onim prethodnima, na kojima je izlaznost bila izrazito niska. No, premda građani ne pokazuju pretjeran interes za izbor hrvatskih predstavnika u Europski parlament, ovoga puta njih 12, ti će izbori biti veliki test za sve parlamentarne, ali i izvanparlamentarne političke opcije, koje polako, ali sigurno slažu koalicije, i predstavljaju planove koji bi im trebali osigurati što veći broj mandata koncem svibnja.

Dok građani brinu, vlastite brige daleko od politike i političara, izbori koji su pred vratima upravo će u hrvatskoj politici dati mnoge odgovore i razriješiti brojne dileme koje su se nametnule. Ako je suditi po događanjima u HDZ-u ti izbori najznačajniji su za samog predsjednika stranke Andreja Plenkovića koji je uostalom iz briselske političke bare i zakormilario ovom domaćom, u to doba bez konkurencije. Konkurencija se međutim u redovima vladajuće stranke počela oštriti onoga časa kada su spoznali u kojem smjeru plovi Plenkovićev brod, a guranje stranke ka centru, pa čak i u lijevo mnogima nije najbolje palo, poglavito stranačkim konzervativcima, koji bi europske izbore u slučaju loših rezultata mogli iskoristiti za propitkivanje Plenkovićeva legitimiteta i snage za upravljanje HDZ-om.

Iako je stanje na HDZ-ovoj strani napeto, još se intrigantnija događanja odvijaju na lijevo, liberalnoj strani koja po svemu sudeći proživljava ono što se nekoć događalo raslojenim pravašima, čije je opcije i nazive danas gotovo nemoguće pobrojati. Dok se desnice konsolidira i pokušava okupiti u kakve, takve tabore i koalicije na lijevo-liberalnom polju vlada stanje konfuzije, kaosa pa i gužve.

Svjedoče to i ankete, koje na ljevici izazivaju dodatnu konfuziju. Ako je vjerovati anketarima, Živi zid i SDP vode mrtvu trku oko drugog mjesta na listi ”najpopularnijih stranaka”. Zanimljivo je kako u posljednje vrijeme, i jedna i druga opcija bilježe pad, ali i stagnaciju rejtinga što otvara vrata onima koji nastoje zgrabiti dio birača iz toga bazena pa tako na političkoj pozornici stasaju nove, stare opcije koje se nastoje ogrebati za svoj dio kolača.

Prije nekoliko dana javnosti je predstavljena politička opcija Možemo, koja sebe karakterizira kao pravu ljevicu. Prostor na lijevo-liberalnom polju nastoji pronaći i sve snažnija Dalija Orešković sa svojim Startom, a da je hrvatskim biračima moguće prodati isti poklon, s drugom mašnom svjedoči pojava Amsterdamske koalicije, koja je kada je rejting u pitanju sve jača. U amsterdamske redove ugurao se svatko tko je mogao, pa ovaj tim odnedavno  čine i posrnuli Hrvatski laburisti te Hrvatska stranka umirovljenika. Osim toga, tu su i Glas, HSS, IDS.

A da imaju ozbiljne planove i ogromne ambicije potvrđuje i lista za Europski parlament koju su već predstavili, a na kojoj se nalaze mnoga zanimljiva imena poput primjerice doktora Bahtijarevića. SDP se po pitanju europskih izbora koprca te uz Biljanu Borzan i Tonina Piculu, biračima ne nude ništa pretjerano atraktivno, osim ako tko god atraktivnim potezom ne drži povratak Ive Josipovića. Sve je više indicija da bi se ljevica na skorašnjim izborima mogla osuti, no još je atraktivnije pitanje što će biti s desnicom, na kojoj se talasaju mnoga zanimljiva imena, a na kojoj je Plenković ostavio veliki prostor za manevar. Na desnom se polju po svemu sudeći etabliraju Most, ali i stranka Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, kojima bi bilo mudro da se na duge staze ujedine, i osnaže te isprofiliraju do kraja. Hoće li to učiniti, i jesu li to spoznali ostaje za vidjeti, no moguće je da se upravo s ovog fronta pojave imena i ljudi koji će Plenkoviću pomrsiti račune.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.