fbpx
Foto: YouTubeScreenshot/Darko Tomas/CROPIX

SAMO NA ODVJETNIKE BACILI SMO 200 MILIJUNA KUNA! Brutalan poraz Hrvatske od MOL-a: Karamarko s pravom može likovati

Autor: Šm. A.

Hrvatska je izgubila arbitražni spor s MOL-om na međunarodnom sudu u Washingtonu i morat će mađarskoj kompaniji platiti oko 200 milijuna eura odštete. Precizno, 184 milijuna eura plus kamate. To je oko milijardu i pol kuna koje će Hrvati iz proračuna izdvojiti i platiti MOL-u.

Pravorijek je to donesen nakon gotovo devet godina dokazivanja pred arbitrima, koji je Hrvatsku stajao više od 200 milijuna kuna izdvojenih za odvjetnike i pokrivanje samih troškova sudovanja. Podsjetimo, MOL je u prosincu 2013. godine pokrenuo arbitražu tužeći Hrvatsku zbog činjenice da nije iz Ine izdvojila dio plinskog poslovanja, točnije dio koji se odnosi na trgovanje plinom te je tvrdio da mu je ta činjenica donijela enormne gubitke. Stoga su Mađari od suda tražili odštetu u iznosu od 6,5 milijardi kuna.

Taj iznos im nije uvažen i dobili su četiri puta manju odštetu, ali pobjeda MOL-a u osnovi je manje bitna zbog novca kojeg će platiti hrvatski građani već i zbog činjenice da nije usvojen nijedan hrvatski argument.


Hrvatska tvrdila da je do dogovora došlo zbog davanja mita Sanaderu

Naime, Hrvatska se branila tvrdnjom da je do dogovora o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine došlo mitom kojeg je čelni čovjek MOL-a Zsolt Hernádi dao bivšem premijeru Ivi Sanaderu u zamjenu za iznimno nepovoljan Glavni ugovor o plinu te još nepovoljniji aneks tog ugovora. Arbitri u to nisu uvjereni unatoč činjenici da je protiv Sanadera u međuvremenu donesena pravomoćna presuda. Podsjetimo, MOL je izborio ugovor po kojem mu Hrvatska u idućih petnaest godina mora plaćati određenu cijenu plina te smanjivati tantijeme na eksploataciju plina.

Točnije riječ je o aneksu Glavnom ugovora o plinu iz 2010. godine po kojem se definiraju odredbe za razinu tantijema na eksploatacijskim poljima plina sve do 2025. godine. Ina je tada proizvodila plin u znatno većim količinama no danas, ali je cijena plina bila u potpunosti regulirana i cijene je određivala država. MOL je tvrdio i očito uvjerio sud u Washingtonu da je zbog fiksirane cijene plina morao osigurati 460 milijuna dolara kako bi spriječio bankrot Ine jer je država odlukama prisilila Inu da isporučuje plin po umjetno sniženim cijenama.

Već smo izgubili jednu arbiražu

Hrvatska je već izgubila jednu arbitražu protiv MOL-a, onu u Švicarskoj pred Komisijom Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL), koju je pokrenula Vlada Zorana Milanovića 2014. kao odgovor na MOL-ovu tužbu, tražeći da se zbog koruptivnih radnji ponište Prve izmjene i dopune Ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na Inu i Ugovora o plinskom poslovanju. Uz gubitak arbitraže, Hrvatska je izgubila i žalbu na tu odluku. Mađari su u tom postupku završenom u prosincu 2016. “dobili” 14,5 milijuna eura (oko 107 milijuna kuna) od Hrvatske.

Svakako je i zanimljivo da je Vlada Tihomira Oreškovića pala zbog ove arbitraže. Naime, Tomislav Karamarko tadašnji predsjednik HDZ-a tvrdio je da se treba s MOL-om nagoditi jer Hrvatska nema dovoljno jake argumente za pobjedu u sporu protiv Mađara, dok je Most tada bio uvjeren da je Karamarkov stav posljedica korupcije jer je njegova supruga surađivala s konzultantom MOL-a u Hrvatskoj. Vrijeme je pokazalo da je Karamarko ipak bio u pravu!

Autor:Šm. A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.