Tomislav Miletic/PIXSELL

Samo jedna Pupovčeva poruka otkrila skrivene planove: Jeste li primijetili?

Autor:

Premijer vrlo budno prati sve Pupovčeve poruke.

Kada je putem medija predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac zagrmio da želi ratifikaciju Istanbulske konvencije, premijer Andrej Plenković ubrzo se odlučio na taj potez, ignorirajući nezadovoljnike unutar HDZ-a pa i poruke svih onih kojima nije odveć jasno što ratificiranje Konvencije donosi.

Nije ovo prvi put da je čelni čovjek HDZ-a popustio pritiscima saborskog zastupnika srpske nacionalne manjine, o čijoj mu potpori ovisi opstanak na vlasti. Pod pritiskom Pupovca uklonjena je HOS-ova spomen ploča iz Jasenovca, dodijeljena dodatna sredstva srpskoj manjini, a izgleda kako sada u sjeni prepucavanja oko Istanbulske konvencije Pupovac neizravno ide i korak dalje.

Naime, hvaleći Plenkovića u intervjuu za Večernji list poručio je kako je njegov svjetonazor poznat te da je po opredijeljenju socijalist. ”To što smo u koaliciji s desnim centrom, s liberalnim centrom, to samo znači da smo mi neka vrsta eksperimenta šire koalicije, velike koalicije u malom”, rekao je Pupovac koji ne samo da ima ogroman utjecaj na Plenkovića, već premijer od svake njegove poruke, što izravne, a što one neizravne uistinu strepi te se ponekad doima kako je premijer njegova lutka na koncu.

Sad kada se već Pupovac neizravno dotaknuo velike koalicije o kojoj se u javnom prostoru već neko vrijeme progovara može se detektirati da nas od nje uistinu ne dijeli puno. Jer nije tajna kako su upravo SDP-ovci ti koji posljednjih dana uvelike komplimentiraju premijera. Osim što su ga javno podržali u utrci za šefa Europske komisije, za što se Plenković još nije do kraja opredijelio, dali su mu potporu i za ratifikaciju Konvencije. Na prvi pogled, reklo bi se, znatno veću, nego li njegovi iz HDZ-a.

Da nemoguće u hrvatskim političkim okvirima vrlo lako postaje moguće dokazuje uostalom koalicija HNS-a i HDZ-a, koja posljednjih godinu dana upravlja Hrvatskom, a dokazuju to i pomirljivi tonovi Milijana Brkića, drugog čovjeka HDZ-a koji je nedavno pozvao SDP-ovce na dijalog. Očito svjestan da bez njih u skorijoj budućnosti neće moći formirati stabilnu Vladu, osobito stoga što im za vratom puše sve popularniji Živi zid i nepredvidljivi Most.

Ono što valja znati o potencijalnoj suradnji dviju najvećih stranaka jest svjetonazorska podjela, koju su do sada u više navrata uspijevali zakopati, onda kada bi se u pitanje doveli vlastiti interesi. No, za političara većeg interesa od vladanja nema pa bi stoga i svjetonazori u koaliciji SDP-a i HDZ-a, dovede li se u pitanje njihov opstanak na vlasti vrlo lako mogli pasti u drugi plan.

Sami Plenković toj ideji nije nesklon, nije nepoznanica da je on kroz karijeru vrlo dobro surađivao kako s bivšim predsjednikom Josipovićem, tako i s bivšom šeficom HNS-a Vesnom Pusić. Jasno je kako je rejting SDP-a na veoma niskim granama, a stoga se svako malo u toj stranci probude nezadovoljnici koji dovode u pitanje opstanak Davora Bernardića, koji se od unutarstranačkih pučeva ne uspijeva odmoriti i adekvatno posvetiti stranci.

Ako je suditi po rezultatima anketa, ne postoji pogrešan trenutak za destabilizaciju vladajućeg vodstva u partiji, iako Bernardić djeluje poput mačka koji ima preko devet života. Najjasniji kritičar šefa stranke jest Mirando Mrsić koji ne krije ambicije za preuzimanje SDP-a, a u stranci su prema njegovim napadima postali skeptični te se pitaju je li on rezervni igrač iz hadezeovih redova preko čijih bi se leđa i trebala ‘sklepati’ velika koalicija. ”Mirando Mrsić je tihi igrač Andreja Plenkovića’, rekao je jednom prigodom Krešo Beljak, a oni dobro upućeni u partijske polemike i sukobe ne odbacuju tu mogućnost, već štoviše kažu kako su Plenković i Mrsić u sasvim korektnim odnosima, a sve to u skorijoj budućnosti uistinu bi moglo rezultirati velikom koalicijom.

Osim toga, suradnja ovoga tipa nije tek volja naših političara već na tome inzistiraju i inozemni faktori. Navodno je bivša američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes, koja se prije nekoliko mjeseci u središnjici HDZ-a sastala s Plenkovićem, otvorila to pitanje.

Veliku koaliciju SAD sasvim sigurno priželjkuje, tvrde naši izvori i dodaju kako je suptilno sugeriraju. Pod pritiskom međunarodnih krugova i stranih kreditora velika koalicija realnija je nego ikada, a do nje bi trebalo doći po jasnim temeljima i pod jasnim pravilima. Plenković je HDZ već odmakao od ideoloških rasprava, a zdrav razum nalaže zaključak da SDP i HDZ jedni bez drugih teško da mogu sastaviti stabilnu vladu.

Prije nekoliko mjeseci posve nerealnom zvučala je suradnja HDZ i HNS-a pa se dogodila, stoga se doista može zaključiti kako, koliko god nam se to činilo nemogućim, nismo daleko od velike koalicije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.