Foto: Marko Todorov / CROPIX

SAMO JE JEDAN MINISTAR ODRADIO KOREKTAN POSAO: Tko je najuspješniji član Plenkovićeve vlade?

Autor:

Sabor je raspušten, a pred nama je buran period, u kojem će se uz ostalo zbrajati uspjesi, ali i neuspjesi Vlade na čijem je čelu premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Sagleda li se samo kratko sve ono što je Vlada napravila, ali i propustila napraviti moguće je pronaći mnogo prostora za kritike, ali i ponešto prostora za komplimente.

Plenkovićevu je vladu tako primjerice obilježila zaboravljena mirovinska reforma, od koje se pod pritiskom sindikata na koncu ipak odustalo, premda je tadašnji ministar Marko Pavić upravo tu reformu najavljivao kao jednu od ključni najavljujući ujedno i strože kriterije za odlazak u morovine, kao i dulji radni staž, više od 700 tisuća sindikalnih potpisa koji su najavljivali referendum, bilo je dovoljno da se Plenković iz te priče koja ga je dočekala uoči EU izbora ipak povuče, odustao je premijer i od reforme jedinica lokalne uprave i samouprave koja je također najavljivana kao megalomanski projekt vladajuće stranke, a osim toga nije se provela niti reforma državne uprave.

Reforma zdravstva koja je uz ostalo trebala biti provedena kroz spajanje bolnica i objedinjavanje javne nabave u zdravstvenom sustavu napreduje prilično skromno, no zato se Plenković riješio Milana Kujundžića tek kada su na vidjelo isplivale njegove nekretninske afere.

JEDAN HDZ-ovac MINIRAO JE ŠKORINE PREGOVORE S MOSTOM: ‘S njim je sve dogovoreno!’

Na čelu ministarstva pravosuđa do kraja mandata zadržao se ministar Dražen Bošnjaković koji je proveo reorganizaciju mreža sudova, donesen je i paket zakona koji predviđa određene izmjene u vidu daljnjeg unapređenje organizacije rada i upravljanja pravosudnim tijelima, no sve to miljama je daleko od nužne reforme pravosuđa, koja se također pompozno najavljivala.

Ono čime se Plenković ipak može pohvaliti jest značajno smanjenje poreza na dohodak, poreza na dobit i porez na dodanu vrijednost, javni je dug smanjen na 73 posto BDP-a, što znači da je ministar Marić ipak dobro odrađivao svoj dio posla u Vladi premda je nerijetko baš on bio na najvećem udaru koji ga očekuje i sada kada bi se zbog krize javni dug ipak mogao povećati na minimalno 86,7 posto BDP-a. O situaciji u školstvu možda ponajbolje govore višetjedni štrajkovi prosvjetara, ali krnja i neadekvatna reforma iza koje stoji ministrica Blaženka Divjak.

Solidno je pak novim Zakonom o cestovnom prijevozu regulirana liberalizacija tržišta taksi prijevoza, ali i liberalizacija tržišta generalno, Vlada je osim toga donekle uspjela racionalizirati agencije i kojekakve zavode pripajanjima, podignuta je i porodiljna naknada, i dohovovni cenzus za dječiji doplatak, otpočeo je i proces digitalizacije kojega je dodatno pogurala koronakriza, ali se zato nije do kraja raspetljala priča s lex Agrokorom i Plenkovićevom ulogom u skupini Borg, nije restrukturiran Croatia airlines, zakasnilo se s restrukturom HŽ-a i brojnih drugih javnih poduzeća, a osim toga spašavanje Uljanika stajalo nas je barem četiri milijarde pretplaćenih kuna jamstava.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.