Nikola Cutuk/PIXSELL

ŠAMARČINA VISOKOG AMERIČKOG DUŽNOSNIKA SRBIJI: ‘Bujanje fašizma u Hrvatskoj? Takav trend ne vidim’

Autor: Dnevno.hr

Yee je kazao da svjedoči istinskim naporima Zagreba i Beograda u rješavanju spornih pitanja

Visoki američki dužnosnik izjavio je u ponedjeljak da u Hrvatskoj ne vidi prisutnost fašizacije, kako to tvrdi Srbija koja je pozvala međunarodnu zajednicu da reagira na “bujanje fašizma” u Hrvatskoj.

“Ne vidim taj trend”, kazao je novinarima u Zagrebu Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju.

Yee je kazao da svjedoči istinskim naporima Zagreba i Beograda u rješavanju spornih pitanja, ali je dodao da vidi trend prisutan ne samo u regiji već i šire, a tiče se građana i njihovih očekivanja od svojih vlada, očekivanja koja se tiču budućnosti njihove djece.

“Vidimo rast radikalnih stranaka u južnoj i jugoistočnoj Europi, ali ne samo na desnici već i na ljevici gdje političari pokušavaju iskoristiti, politički profitirati od nezadovoljstva ljudi”, rekao je Hoyt.

Ono što je konstanta i to na globalnoj razini je hitnost da se stanje popravi, zaključio je Yee.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin pozvao je u nedjelju Europu da reagira na “bujanje fašizma” u Hrvatskoj, ocijenivši da postavljanje ploče s pozdravom “Za dom spremni” u Jasenovcu više nije pitanje za Hrvatsku i Srbiju već zahtijeva međunarodno reagiranje.

Podsjetimo, veterani HOS-a u centru Jasenovca prije nepunih mjesec dana otkrili su spomen-obilježje na kojem je uklesano ‘Za dom spremni’ u sjećanje na 11 poginulih pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.