Pribislavec, Cakovec, 040619. Ministar unutarnjih poslova Davor Bozinovic posjetio je opcinu Pribislavec gdje je odrzao radni sastanak s celnicima zupanije i opcine vezano uz stanje sigurnosti u Medjimurju. Na fotografiji: zupan Matija Posavec i ministar Bozinovic. Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

‘ŠAMAR’ HNS-OVIM FOTELJAŠIMA! Posavec izrekao istinu o koaliciji s HDZ-om: Je li on konačan spas za stranku?

Autor: Ines Brežnjak

Iako to vješto skrivaju iza zatvorenih vrata, u HNS-u je ovih dana itekako burno. Naime, nakon što je Ivan Vrdoljak najavio svoju političku mirovinu, kuloari šuškaju o budućem lideru stranke, a nekako se u tom kontekstu najviše spominjalo ime župana Međimurske županije, Matije Posavca. Posavec je na izborima za Europski parlament bio nositelj liste, uspješno je odradio kampanju, što je u konačnici pokazao i izborni rezultat, koji je bio veći od rejtinga kojeg je do tada HNS imao.

No, prije nekoliko dana, u medijima su se pojavili natpisi kako se unutar HNS-a dogodio raskol te kako Posavec želi izaći iz stranke, što bi značilo – ništa od kandidature za predsjednika. Nije to toliko daleko od istine. Naime, iz dobro upućenih izvora saznali smo kako je ta informacija kolala već kada je Predsjedništvo imalo sastanak, a na kojem je odlučeno kako se Vrdoljak više neće kandidirati te kako je za dobrobit stranke potrebno potpuno osvježiti Predsjedništvo HNS-a, što bi značilo smjenu kompletnog predsjedništva, u kojem još uvijek sjede neki visoko pozicionirani HNS-ovci.

Ako pitate HNS – kod njih je uvijek sve divno i krasno

Ako pitate HNS-ove ministre ili pak njihove saborske zastupnike kakva je situacija u koaliciji, nitko vam od njih neće reći niti jednu lošu riječ protiv Plenkovića ili pak njegove Vlade. HNS-ovci se drže svojih ‘sve-je-dobro’ floskula te ne žele (ili ne smiju) priznati kako im je ta koalicija bila najveća greška koja ih je izbacila na političku marginu.

Njihove riječi da je sve dobro postale su uteg stranci, koja će se morati gadno potruditi ako se želi vratiti među ‘žive’.

Posavec je jučer napravio presedan

No, iako se u krugu stranke o koaliciji s HDZ-om mogu čuti samo dobre stvari, Matija Posavec jučer je napravio svojevrsni presedan koji je odjeknuo političkom elitom, a sigurno će odjeknuti i na stranačkom sastanku koji je pred članovima HNS-a idući tjedan.




Posavec je bez imalo zadrške izjavio kako smatra da je “koalicija s HDZ-om naštetila HNS-u“, a još zanimljivija je činjenica kako je to nonšalantno izjavio pred HDZ-ovim ministrom Darkom Horvatom, s kojim je održao sastanak u Čakovcu vezano uz sjednicu Vlade koja bi se u Čakovcu trebala održati 18. srpnja.

Od ‘dobrice’ do političara sa stavom

Nakon što je u kampanji za Europske izbore u medije izlazio podosta oprezno i umjereno, ne napadajući nikoga, posljednjim je izjavama Posavec pokazao svojevrsni mladenački bunt HNS-a koji prkosi politici koju je dosad vodio Vrdoljakov HNS. Ako se do sada mislilo da nema karakter i karizmu, te da je ‘dobrica’ koju će opaki politički svijet progutati, sve je to jučerašnjim izjavama palo u vodu.




Jasno je dao do znanja kako se ne slaže s usiljenim ‘sve-je-dobro’ floskulama koje se iz HNS-a čuju gotovo pa svakodnevno, a da je čovjek koji će znati potegnuti crtu, dao je do znanja i izjavom za N1 televiziju, gdje je izjavio “Da sam ja predsjednik Vlade, Kuščević bi bio teret”. U konačnici, liniju je povukao i svojom kritikom na račun koalicije HNS-HDZ.

Jasno, bez ustručavanja, rekao je pravu istinu o kojoj svi šute. Možda se baš zbog njegove izravnosti i čiste politike ‘lome koplja’ iza zatvorenih vrata, jer evidentno je kako njegov pristup ne odgovara ‘starom kovu’ HNS-a, ali i obrnuto. Posavec, očito, ne želi voditi stranku na ‘sve-je-dobro’ floskulama, a vrlo je vjerojatno moguće da je to srž problema zbog kojeg Međimurski župan razmišlja i o izlasku iz stranke.

Hoće li Posavec biti čovjek koji će oživjeti HNS i dati mu novu snagu? Ako ne digne ruke od svega, sudeći po svemu što je do sada pokazao – hoće…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.