fbpx

Sakoman: ‘Hrvati mogu otići u Sloveniju i legalno s receptom uzeti lijek koji u sebi sadrži THC’

Autor: M. Marić

"Sigurno je i najčešće korištena kod multiple skleroze, bolesti koja stvara grčeve u mišićima, mnogim ljudima je to pomoglo jer su bili pokretniji i mobilniji", navodi Sakoman.

Dr. Slavko Sakoman, član povjerenstva koje je odobrilo uporabu marihuane u medicinske svrhe kazao je u srijedu za RTL Direkt da bolesnici od četvrtka ipak neće moći u ljekarnama kupiti pripravke od marihuane.

“Tek su se stvorili preduvjeti da se stvore neke izvanredne smjernice, da se odrede stručni timovi kada je riječ o liječnicima određenih specijalizacija, a onda se trebaju naći i oni koji bi se bavili uvozom svih lijekova i koji se razumiju u zdravstvenu birokraciju. To može trajati tjednima i mjesecima”, rekao je Sakoman.

Sakoman navodi da je sigurno da će kod nekih indikacija kod kojih nema vremena za čekanje biti omogućeno da uz recepte nabave potrebne lijekove koji bi bili napisani ovdje, u Sloveniji ili u nekim drugim državama.


“Da, možete otići u Sloveniju i legalno s receptom uzeti lijek koji u sebi sadrži THC, upravo onu adiktivnu tvar zbog koje je marihuana bila na listi kontroliranih tvari”, istaknuo je Sakoman i dodao da se medicinska marihuana najčešće nalazi u obliku ulja.

Na pitanje koliko su očekivanja pacijenata opravdana, gdje i kako ti pripravci mogu pomoći, Sakoman je kazao: “Sigurno je i najčešće korištena kod multiple skleroze, bolesti koja stvara grčeve u mišićima, mnogim ljudima je to pomoglo jer su bili pokretniji i mobilniji. U najgorem slučaju barem su ponavljanja bolesti i bolnih epizoda bili manji. Zatim kod raznih terapija protiv boli, primjerice prije uzimanja morfija, dakle kod ublažavanja posljedica simptoma i boli.”

Autor:M. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.