Srdjan Vrancic / CROPIX

Saborski zastupnik SDSS-a za srpske medije: ‘U Hrvatskoj se dekriminalizira ustaštvo! Strah od ćirilice je iracionalni strah od Srba!’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Predsjednik Srpskog narodnog veća (SNV) i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević izjavio je za srbijanske “Večernje novosti” da situacija u Vukovaru u političkom i međunacionalnom smislu nije dobra. Prema njegovim riječima, kako vrijeme prolazi, sve su lošije poruke koje se čuju iz tog grada.

“Od sjednice Gradskoga vijeća, održane prije mjesec dana, dodatno je narušena atmosfera odlukama koje onemogućavaju svaki dijalog između vlasti i političkih predstavnika srpske zajednice”, rekao je Milošević.

On navodi da je u prošlosti bilo perioda napretka u međunacionalnim odnosima, pogotovo nakon što je 2004. godine tadašnji hrvatski predsednik Ivo Sanader čestitao pravoslavni Božić, ali da se nakon ulaska Hrvatske u EU situacija pogoršala.

“Tada počinje referendumska kampanja protiv ćirilice kao neprijateljskog pisma. Država je u tom periodu potpuno zakazala”, kaže Milošević i dodaje da je strah od ćirilice u Hrvatskoj zapravo potpuno iracionalni strah od Srba.

Milošević kaže i da su u Hrvatskoj sve češći revizionizam i pokušaji prekrajanja povijesti.

“Prisutan je preko raznih lažnih istraživača koje podržavaju pojedini društveni krugovi, a dobivaju novac za svoje delovanje i od države. Cilj je da se ustaški pokret i NDH dekriminaliziraju što je više moguće, a da se antifašistički partizanski pokret kriminalizira. Srbi koji su ustali na oružje protiv zločinačke NDH i fašizma, prikazuju se isključivo kao četnici koji su ustali protiv hrvatske države”, dodaje predsjednik Srpskoga narodnog vijeća.

Napominje da, koliko god govor mržnje bio prisutan u javnome prostoru, on ipak nije prihvaćen od većine stanovništva u Hrvatskoj.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.